Kvalifikacije za EP 2018: Prva pobjeda u kvalifikacijama, BiH bolja od Finske u Vantaai

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine ostvarila je prvu pobjedu u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Hrvatskoj naredne godine.

Izabranici selektora Bilala Šumana savladali su u gostima Finsku rezultatom 32:27.

Očekivano, i jedna i druga reprezentacija počela je meč odbranama 6-0, a Finci su, što je standardno za njih, u trenucima očaja zaigrali i 3-3, ali nije im to pomagalo, posebno da zaustave odlično raspoloženog Marka Panića, a i naš golman Benjamin Burić je bio sjajan u trenucima kada je to najviše trebalo.

U drugom dijelu Panić je nastavio sa sjajnom igrom, a pratio ga je i raspoloženi Senjamin Burić, dok je odbrana na čelu sa Benjaminom Burićem djelvala izuzetno čvrsto.

Fantastično je bh. tim otvorio meč i poveo sa 4:0, ali su Finci do 10. minute stigli do samo jednog gola zaostatka (4:5). No, onda je uslijedio pravi uragan naše reprezentacije koja je na krilima Panića, koji je u tim trenucima postigao tri gola, napravila seriju 5:0 i došla do 10:4.

Ali kako to obično biva, u našoj igri je nastala crna rupa, a Finci prave seriju od 4:0 i dolaze 8:10. U narednih 10-ak minuta prava je sreća bila što ni Finci nisu pogađali čiste prilike, a našu agoniju prekinuo je Vladimir Vranješ, koji je u 24. minuti pogodio za 8:11.

Nakon toga je viđeno nekoliko sudijskih grešaka, i to na našu štetu, ali Finci to nisu iskoristili. Odbrana je bila odlična, a i Burić na golu, te se i realizacija malo popravila, pa smo vratili plus četiri (14:10).

Finska je imala vremena za posljednji napad u prvom dijelu, ali nije to iskoristila, te je Kosta Savić sekundu do kraja, i to s krilne pozicije pogodio za pet razlike na kraju prvog poluvremena (15:10).

Na početku drugog dijela viđen je po jedan gol na obje strane, a onda naš tim do 39. minute odlazi i na šest golova razlike, te je rezultat glasio 20:14. Nakon što se Finska vratila na minus dva (14:16), Šuman je pozvao time out, a naš tim pravi seriju 5:2 za vodstvo od 21:16.

Selektor Šuman je u 45. minuti na teren poslao Senjamina Burića, koji je sjajno iskoristio seriju odbrana svog brata Benjamina, te nas je sa tri vezana gola odveo na 25:19.

Finska se pokušavala vratiti, ali naš tim nije se dao, te je održavao prednost do kraja meča i tako stigao do prve pobjede u kvalifikacijama.

Marko Panić je postigao devet golova za naš tim, a Alen Ovčina, Senjamin Burić i Kosta Savić dodali su po pet.

Naredni susret naša muška seniorska rukometna reprezentacija odigrat će protiv Finske 7. maja u Sportskoj dvorani ”Mirsad Hurić” u Goraždu. Utakmica je na rasporedu od 20 sati.

Oslobođenje/BHF PRESS