Kvalifikacije za EURO 2018: Remi sa Albancima u posljednjoj utakmici, BiH bez plasmana u baraž

Reprezentacije BiH i Albanije odigrale su 6:6 u meču posljednjeg kola kvalifikacionog turnira u Bakuu.

Od samog početka utakmice bilo je jasno da Bosna i Hercegovina želi tu pobjedu, kako bi mogla da prati i rezultate ostalih utakmica. Podsjećamo Bosni i Hercegovini pobjeda treba kako bi ostali u trci za drugo mjesto, ali ako to i ne budu velika je vjerovatnoća da će sa pobjedom biti i najbolja trećeplasirana ekipa.

U ovaj meč BiH je morala bez povrijeđenog Anela Radmilovića te suspendovanog Srđana Ivankovića, što je ionako kratku rotaciju dodatno skratilo, ali krenuli su bosanskohercegovački reprezentativci po pobjedu.

Tako su izabranici Bora Matana krenuli ofanzivno te su već u trećoj minuti stigli do pogotka. Josip Bošković se najbolje snašao u gostujućem petercu i pospremio loptu iza leđa Fidana Gašija. Ipak, nije dugo trajalo slavlje nominalnog gosta u ovom susretu. Narcis Alibegu je krenuo da zaobilazi Galića, golman BiH je ostao da leži na zemlji, a Alibegu je odigrao povratnu za Halima Selmanaja koji pogađa za 1:1.

Imali su i jedni i drugi poslije toga priliku da ponovo povedu. Prvo Albanija za potpuni preokret. Duio je probao, no Galić odlično intervenisao, a zatim je i Tomislav Bevanda probao, no pored gola.

Sjajnu priliku imao je Dario Markić u 8. minutu da dovede BiH u novo vođstvo. Nijaz Mulahmetović je poslije jednog auta oteo loptu Albancima, uposlio Markića, no njegov šut odlazi tik pored gola. Što nije uspio Markić jeste Duio na drugoj strani. Igrala se 9. minuta kada je Brazilac u redovima Albanije pogodio za 2:1 i vodstvo svoje reprezentacije.

Odmah je krenuo Matan sa “viškom” i to se isplatilo dvije minute kasnije. Darko Milanović je postigao svoj prvi pogodak za reprezentaciju Bosne i Hercegovine šutem sa više od 10 metara. Definitivno je ovaj golman najveći dobitak ovog kvalifikacionog turnira, jer je u svim utakmicama kada je ulazio kao golman igrač davao jednu novu dimenziju igri bosanskohercegovačke reprezentacije.

Rizik sa “viškom” je imao i posljedice. Poslije jednog šuta Milanovića, Fidan Gaši je spustio loptu za Duija, a ovaj preko čitavog terena pogodio. Marijo Aladžić je pokušavši da spriječi najgore glavom dirao loptu, no nedovoljno da spasi pogodak. No, Bosna i Hercegovina vrlo brzo dolazi do novog poravnanja. Lijepo je izigrana odbrana Albanaca, Ivan Ivanković je dodao loptu do Josipa Boškovića na stativi koji uspjeva da pronađe dobar ugao i savlada Fidana Gašija po drugi put na ovoj utakmici za 3:3.

Novi preokret vidjeli smo u 18. minutu. Selekcija Bora Matana je ponovo povela. Marijo Aladžić je sa desne strane uposlio Dejana Pavlovića, ovaj šutirao i pogodio stativu, no lopta se od leđa golmana Gašija vraća preko gol crte za novo vođstvo BiH, što je bio i rezultat prvog poluvremena.

Nastavak susreta donio je nastavak bolje, i ofanzivnije igre bosanskohercegovačke reprezentacije. Prijetili su Aladžić, Bošković i drugi, međutim mreža Fidana Gašija nije mogla da se zatrese i po peti put. I onda što nisu uspjeli bosanskohercegovački reprezentativci jesu Albanci. Duio stiže do svog het trika. Brz napad po lijevoj strani, snažno je šutirao, Galić je pokušao odbraniti taj šut no nakon što je udario loptu ona se odbila u mrežu za 4:4.

U 32. minutu jedan malo duži prekid na utakmici. Poslije jednog duela van šest metara golmana Stanislava Galića i futsalera Albanije, Selmanaja, golman bosanskohercegovačke reprezentacije je udario jako glavom od parket, te je poslije ukazivanja pomoći na terenu na nosilima odnesen iz dvorane.

Šokiralo je to bosanskohercegovačke reprezentativce. Izveli su Albanci brz napad, lopta je ostavljena na šutu Selmanaju, koji pogađa mrežu Darka Milanovića, uz mora se reći, slabu reakciju golmana BiH reprezentacije.

Ipak, uspjevaju brzo da se vrate u meč, i ostalo im je sasvim dovoljno vremena da stignu do pobjede. Duio je igrao rukom u svom šestercu, a sudija Nikolau je pokazao na penal. Siguran izvođač bio je Marijo Aladžić.

Za nešto lošiju reakciju kod primljenog gola Milanović se iskupio u 39. minutu. Krenuo je on u kontru, odbranili su se na trenutak Albanci , no vratila se lopta na vrh šesterca Milanoviću koji postiže svoj drugi gol u utakmicu, i dovodi BiH nadomak baraža. Ipak, na deset sekundi do kraja Brahimi pogađa za 6:6 i konačan rezultat, te raspršava snove BiH o baražu i u ovim kvalifikacijama.

ALBANIJA – BIH 6:6 (3:4)
Dvorana Idman Sarayi, Baku
Gledalaca: 200
Sudije: Kostas Nikolau (Kipar) i Lars van Leuven (Holandija)
Strijelci: 0:1 Bošković 3, 1:1 Selmanaj 4, 2:1 Duio 9, 2:2 Milanović 11, 3:2 Duio 13, 3:3 Bošković 15, 3:4 Pavlović 18, 4:4 Duio 29,  5:4 Selmanaj 33, 5:5 Aladžić 35(p), 5:6 Milanović 39, 6:6 Brahimi 40
Žuti kartoni: Mulahmetović (BiH)

Albanija: Gaši, Begaj, Brahimi, Selmanaj, Mejzini, Rapi, Agoli, Alibegu, Karaja, Mulaj, T. Škodra, Kača, A.Škodra, Duio  Selektor: Erind Resuli
BiH: Galić, Pavlović, Bevanda, Bošković, Aladžić, Milanović, Jokić, Pantić, I.Ivanković, Markić, Jelić  Selektor: Boro Matan

Futsal Balkan