Teniserke u februaru u Talinu, teniseri protiv Poljske u Zenici

Teniserke Dea Herdželaš, Jelena Simić, Anita Husarić i Nefisa Berberović branit će boje BiH na Fed Cup-u koji počinje 6. februara u estonskom Talinu.

Ženska teniska reprezentacija BiH predvođena selektorom Vojinom Šukalom, prvi put u ovom sastavu će se takmičiti u okviru prve grupe Europa/Afrika zone u kojoj je 14 ekipa: Austrija, Bugarska, Hrvatska, Gruzija, Velika Britanija, Mađarska, Izrael, Latvija, Poljska, Portugal, Srbija, Turska, te domaća ekipa Estonije.

Svi mečevi igrat će se na tvrdoj podlozi u Tenis Centru u Talinu od 6. do 12. februara ove godine.

„Bit će veoma teško izboriti ostanak u prvoj jakosnoj grupi, ali je svakako veliki uspjeh biti barem jednu godinu u tom rangu“, smatra Senad Hadžimešić, direktor Teniskog saveza BiH i dodaje da, s obzirom na konkurenciju, ne bi bilo iznenađenje da se naš tim vrati u drugu grupu.

„Ipak, uz dobru atmosferu kakva je do sada vladala u timu, uvjeren sam da će naše igračice dati sve od sebe da naprave dobar rezultat koji bi nas zadržao u prvoj grupi“, kaže Hadžimešić.

Okupljanje Fed Cup ekipe predviđeno je za 3. februar u Zenici kada i naša Davis Cup reprezentacija počinje meč protiv reprezentacije Poljske i to, takođe, prvi put u historiji u prvoj jakosnoj grupi.

Teniski savez radi na tome da zadrži nivo organizacije koji će našim timovima omogućiti uslove za postizanje dobrih rezultata, a nakon dvoranskih juniorskih takmičenja koja se odvijaju tokom januara širom BiH, prvi test je upravo Davis Cup meč protiv Poljske u Zenici od 3. do 5. februara.

„Obje naše reprezentacije postigle su sjajne rezultate i napravile su veliki iskorak u prošloj godini što je prepoznala i sportska javnost u BiH, te smo dobili dva velika priznanja zbog čega smo sretni i želimo i dalje nastaviti tako“, kaže Senad Hadžimešić.

Podsjetimo, TSBiH dobitnik je priznanja za promociju sporta u BiH od strane Olimpijskog komiteta BiH, a Davis Cup tim proglašen je najboljom ekipom u tradicionalnom izboru za Sportistu godine u organizaciji Nezavisnih novina i BHT.

TS BIH