Kvalifikacije za EP 2018: Poraz od Austrije u Sarajevu, Šuman: ”Još uvijek nije ništa izgubljeno”

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine sinoć je poražena u Skenderiji od Austrije rezultatom 22:23 u drugom meču kvalifikacija za odlazak na EURO 2018. godine u Hrvatskoj.

Prvo poluvrijeme donijelo je jako izjednačenu igru, gol za gol, u kojoj su Austrijanci nakon našeg početnog vodstva uglavnom imali minimalnu prednost. U tim trenucima raspoloženi za igru bili su ubitačni lijevi vanjski i otkrovenje u našem timu Marin Vegar, te Marko Tarabochia, ali sjajno je branio i austrijski golman Bauer koji je u nekoliko navrata zaustavio naše napade, mada su i udarci, realno bili mlaki i loši.

U 23. minuti nakon duže vremena naš tim je ponovo poveo sa 9:8 nakon što je Tarabochia realizovao penal, a već u narednom kontranapadu našeg tima Vegar je povisio na 10:8. Dobrim potezom se ispostavilo i uvođenje Grahovca umjesto Burića, koji je sa dvije važne odbrane u finišu prvog dijela pomogao našem timu da zadrži prednost, a na odmor se otišlo vodstvom Zmajeva 11:9.

Austrija je ipak na početku sa dva brza gola poravnala na 11:11 i djelovala je bolje u tim trenucima, te su u 38. minuti i poveli sa 13:14. Ipak, sa tri brza gola naš tim je već u 40. minuti vodio sa 16:14 nakon čega je uslijedio neočekivan pad u igri i to kada se očekivalo da možda i prelomimo meč.

Gosti su uspjeli da nakon toga postignu tri gola i u 44. minuti rezultat je glasio 16:17, a nakon kontre Santos je u narednoj akciji pogodio za 16:18. Bauer je odlično branio, pa i u trenucima kada smo imali igrača više nismo to uspjeli kapitalizovati.

Nervoznoj igri našeg tima kumovali su i češki suci sa nekoliko sumnjivih odluka, a podatak da između 40. do 50. minute nismo postigli gol dovoljno govori. U 52. minuti bilo je 18:19, a u 54. minuti izgubili smo loptu u napadu za izjednačenje. Grahovac je u tim trenucima sjajno branio, ali pravili smo neshvatljive greške u napadu koje su nas na kraju i koštale.

Panić je u 56. minuti smanjio na 20:21 i uslijedila je prava drama. Grahovac je još jednom zaustavio napad Austrije, a u 58. minuti Tarabochia je poravnao na 21:21. Vražalić je potom pogodio za vodstvo 22:21, ali gosti su minutu i po prije kraja ipak stigli do novog izjendačenja.

Toromanović je u posljednjoj minuti promašio šansu za vodstvo i pobjedu našeg tima, što je Austrija znala iskorisiti i pogotkom 30 sekundi do kraja stigla je do pobjede rezultatom 22:23.

Tarabochia sa šest golova i Vegar sa pet bili su najbolji u našim redovima, dok su Weber sa šest pogodaka i Santos sa pet bili najefikasniji u redovima Austrije, kod koje je ipak prvo ime bio sjajni golman Bauer sa 17 odbrana.

Ocjena cijele utakmice je – sami smo sebe pobijedili.

BiH – Austrija 22:23 (11:9)

BiH: Benjamin Burić, Nebojša Grahovac, Alen Ovčina, Tomislav Nuić 2, Nikola Prce, Mirsad Terzić, Saša Marijanac, Marin Vegar 5, Marko Tarabochia 6, Ivan Karačić, Josip Perić, Marko Panić 3, Faruk Vražalić 3, Vladimir Vranješ 1, Muhamed Toromanović 2, Senjamin Burić. Selektor: Bilal Šuman.

Austrija: Thomas Bauer, Goran Aleksić, Alexander Hermann 1, Maximilian Hermann 3, Dominik Schmid, Janko Božović 1, Sebastian Frimmel, Julian Ranftl, Robert Weber 6, Dominik Bammer, Gerald Zeiner 1, Wilhelm Jelinek 1, Nikola Bilyk 4, Raul Santos 5, Christoph Neuhold, Romas Kirveliavičius 1. Selektor: Patrekur Johannesson.

“Teška utakmica, bila je neizvjesna do kraja. Mogu da kažem prvo poluvrijeme da smo odigrali dobru odbranu. Imali smo taj neki aktivni rezultat 11:9, a njihov golman je imao čak devet odbrana. Drugo poluvrijeme nije bila na nivou ta igra šest na šest. Stizali smo rezultat kontrama i polukontrama. Želimo naći te neke lake golove koji nam trebaju”, rekao je Šuman nakon utakmice, te je dodao:

“Momcima ne mogu da kažem ništa u vezi odbrane. Mislim da je ova realizacija koštala poraza. Imali smo šansu na 22:22, šut Toromanovića pored gola, a onda oni daju gol i to je to. Možda je moglo biti i drugačije, ali to su te finese koje su normalne u ovom sportu. Moramo biti pravi u realizaciji, moramo nastaviti raditi dobre stvari. Mogu da budem zadovoljan odbranom, momentima kada trčimo kontru, odbranom na igrača manje, ali moramo biti bolji u realizaciji kada dođemo do pravih šansi”.

“Nije ništa izgubljeno, imamo četiri utakmice, u maju dvije s Finskom i sve je u našim rukama. Ta zadnja utakmica s Austrijom može da bude ključna. Imat ćemo vremena da radimo neke stvari i da se poboljšamo”, istakao je Šuman.

U utakmicu grupe 3 kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2018. godine u Hrvatskoj odigranoj u subotu (05.11.) rukometaši Španije uvjerljivo su slavili u Finskoj protiv domaće selekcije sa 36:21 (17:12).

rukomet-ep2018-quali-nov2016-tabela
Rezultati, stanje na tabeli i raspored kvalifikacione grupe 3

Naša reprezentacija narednu utakmicu igra u maju naredne godine protiv Finske u gostima.

RS BIH/BHF PRESS