U-19 (žene): Minimalna pobjeda nad Gruzijom u posljednjoj kvalifikacionoj utakmici

Ženska juniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je danas na Gradskom stadionu u Bijeljini Gruziju sa 1:0 u susretu trećeg kola grupe 7 kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Već u prvoj minuti utakmice bh. tim je mogao doći do prednosti. Lamija Rovčanin je centrirala sa desne strane, ali Mejrema Medić u kaznenom prostoru protivnika nije najbolje zahvatila loptu i ostalo je 0:0.

Gruzija je od 17’ igrala sa igračem manje. Ana Janelidze je dobila crveni karton jer je nakon jednog prekida udarila Mejremu Medić.

Dobru priliku imao je bh. tim i u 27’ kada je Ajla Pašalić ušla u protivnički šesnaesterac iskosa sa desne strane, ali gruzijske odbrambene igračice su uspjele da je spriječe da šutira i izbacile su loptu u korner. Dvije minute poslije Pašalić je pokušala glavom nakon centaršuta Mejreme Medić, a Gabunia na golu Gruzije je uhvatila loptu.

U finišu prvog poluvremena pokušala je i Rovčanin sa ivice šesnaesterca, no nije bila precizna.

Prvu priliku u drugom poluvremenu bh tim je imao u 61’ kada je Mia Kuljanin iz povoljne pozicije glavom šutirala preko gola. Tri minute poslije i Medić je pokušala iskosa sa desne strane, a Gabunia je opet bila na visini zadatka.

Nastavili su se napadi bh. tima, a u 65’ Dženita Močević je šutirala sa oko 20 metara, ali je lopta otišla pored desne stative gruzijskog gola. Branka Bagarić je u 74’ odlično proigrala Anđelu Kodžo koja je pokušala iskosa sa lijeve strane protivničkog, a lopta je ponovo otišla pored gola.

Inicijativa bh. juniorki se isplatila tek u posljednjoj minuti utakmice kada je prenka Bagarić sa oko 20 metara pogodila donji desni ugao gola Gruzije za pobjedu i treće mjesto u grupi.

Gruzija-Bosna i Hercegovina 0:1 (0:0)
Gradski stadion Bijeljina.
Sudija: Rachel Cohen (Izrael).
Sudije asistenti: Tzvia Malca (Izrael), Berengere Pienart (Belgija).
4. sudija: Lois Otte (Belgija).

Golovi: 0:1 Bagarić (90’).

Crveni karton: Janelidze (Gruzija).

Gruzija: Tatia Gabunia, Mariam Kalandadze, Nino Chkhartishvili (75. Salome Antadze), Darina Antadze, Kristine Shakhkuliani, Mariami Shonia, Irina Khaburdzania, Tamar Dolidze (59. Nadejda Nakvetauri) , Sopiko Narsia, Ana Kirvalidze, Ana Janelidze. Selektor: Givi Kvaratskhelia.

Bosna i Hercegovina: Jelena Gvozderac, Ana Bojanić, Branka Bagarić, Lamija Rovčanin (46. Mia Kuljanin), Ajla Pašalić, Mejrema Medić, Aldina Škahić (46. Dženita Močević), Marija Radoš (82. Nermina Kantić), Anđela Kodžo, Dejana Ćosić, Vildana Hodžić. Selektor: Nikola Nikić.

Nakon utakmice selektor Nikola Nikić je rekao: „Srećan nam je stadion u Bijeljini jer smo i prošle godine ovdje ostvarili pobjedu. Danas smo odigrali odlično, napadali smo čitavu utakmicu. Težište igre je svih 90 minuta bilo na polovici Gruzije. Čestitam mojim igračicama na pobjedi, ali i Gruzijkama na srčanoj i borbenoj igri. Sigurno je da ni njima nije bilo lako igrati veći dio utakmice sa igračem manje. Drago mi je što smo na kraju ipak uspjeli pronaći put do protivničkog gola i pobijediti.“

U drugom susretu grupe Švedska je sa 1:0 pobijedila Portugal. Švedska sa 9 i Portugal sa 6 bodova su se plasirali u Elitni krug kvalifikacija. BiH je turnir završila na trećem mjestu sa 3 boda, dok je reprezentacija Gruzije bez bodova.

N/FS BIH