Kvalifikacije za SP 2018: Visok poraz u Briselu, Baždarević: ”Napravili smo previše grešaka”

Drugi meč kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. reprezentacija Bosne i Hercegovine je odigrala sinoć protiv Belgije na stadionu „King Baudouin“ u Briselu gdje je poražena sa 4:0.

Prva prilika na susretu viđena je u 18’. Nakon jedne akcije našeg tima i ubačaja Lulića sa desne strane, lopta se odbila do Medunjanina koji sa ivice kaznenog prostora šutira preko gola.

Belgijanci su došli do prednosti u 26’. Thomas Meunier je se desne strane ubacio loptu u šesnaesterac našeg tima, a ona se od Emira Spahića odbila u mrežu.

seniorska-statistika-07102016Samo tri minute poslije domaći sastav je udvostručio prednost. Mertens je odlično proigrao Hazarda koji zaobilazi Begovića i pogađa za 2:0.

U 31’ je i Vertonghen zaprijetio sa 16 metara, ali je lopta otišla iznad prečke.

I u drugom poluvremenu prvu šansu stvorio je bh. tim. Medunjanin je u 51’ centrirao ka Edinu Džeki čiji pokušaj glavom odlazi preko gola. Dvije minute poslije je debitant u našoj reprezentaciji, Mato Jajalo šutirao sa distance, ali je lopta otišla pored gola.

Treći pogodak Belgija je postigla u 60’. Mertens je izveo korner na prvu stativu gdje se najbolje snašao Alderweireld koji petom loptu šalje iza leđa Begovića.

Veliku priliku Belgija je imala u 66’ kada je Carrasco istrčao kontra napad, uposlio Romelu Lukakua koji neometan sa desetak metara od Begovićevog gola nije bio precizan. Uzvratio je Milan Đurić u 68’ minuti, pokušao je glavom, ali je pogodio prečku.

Romelu Lukaku u se u 79’ iskupio za prethodni promašaj. Šutirao je precizno sa ivice kaznenog prostora za 4:0.

Još jednu priliku imao je Milan Đurić u 89’ nakon kornera koji je izveo Medunjanin, ali je šut glavom našeg napadača odbranio Thibaut Courtois. U sudijskoj nadoknadi vremena pokušao je i Lulić iskosa sa desne strane belgijskog šesnaesterca, a lopta je otišla iznad prečke i rezultat se nije mijenjao.

Nakon sinoćnje utakmice i poraza reprezentacije Bosne i Hercegovine od Belgije selektor Mehmed Baždarević je na press konferenciji rekao:

„Težak poraz. Nedostajalo nam je agresivnosti i borbenosti, pogotovo u prvom poluvremenu. Za utakmicu na ovom nivou napravili smo previše tehničkih grešaka, izgubili dosta lopti bez da smo napadnuti. Protiv ekipe kao što je Belgija to je previše i zasluženo su pobijedili. Imali smo i mi nekoliko šansi gdje smo mogli da spasimo rezultat, ali Belgija je bila bolja.“

Baždarević ističe da ekpa mora što spremnije dočekati naredni meč:

„Možemo i moramo se vratiti do utakmice sa Kiprom. Željeli smo nešto više večeras, da napravimo što bolju uvertiru pred sljedeću utakmicu, ali smo svi podbacili. Moraćemo što prije da zaboravimo večerašnji susret i spremimo se Kipar.“

„A“ reprezentacija BiH kvalifikacije nastavlja u ponedjeljak, 10. oktobra na „Bilinom polju“ protiv selekcije Kipra.

N/FS BIH