Dobio dozvolu FIBA-e: Kenan Karahodžić stekao pravo nastupa za BiH

Kenan Karahodžić, dvadesetogodišnji krilni centar Unicaje, stekao je pravo nastupa za košarkašku reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Ovaj 211 cm visoki igrač je dobio dozvolu FIBA-e za nastup u dresu naše reprezentacije, potvrdio nam je generalni sekretar Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine Dubravko Barbarić.

Podsjetimo, Karahodžić je rođen u Srbiji, tačnije u Bačkoj Topoli, a kako je kao maloljetan otišao u inostranstvo, tačnije u špansku Unicaju iz Malage, morao se obavezati da će do 21. godine nastupati jedino za matičnu državu, nakon čega bi stekao pravo promjene sportskog državljanstva.

Kenan je bio u istoj situaciji kao i Emir Sulejmanović, koji je upisan u FIBA-u sa sportskim državljanstvom Finske, te mora čekati do 13. jula ove godine, kada će napuniti 21 godinu, kako bi stekao pravo nastupa za BiH.

No, za razliku od Sulejmanovića kojem Finci nisu željeli izaći u susret i dozvoliti mu raniji prelazak pod bh. zastavu, čelnici Košarkaškog saveza Srbije su izašli u susret našem Savezu i samom Kenanu.

“Njegovo srce je puno što će igrati za BiH. Ljudi iz Košarkaškog saveza Srbije su bili kooperativni i ovim putem bih se zahvalio kancelariji KS BiH koja je učinila sve napore da dođe do ovoga. Također, zahvalio bih se posebno Mirsadu Đonlagiću, članu Boarda FIBA-e koji je svojim utjecajem pomogao donošenju ove odluke FIBA-e”, istakao je Barbarić.

Karahodžić je stekao pravo nastupa za U-20 reprezentaciju naše zemlje, a i selektor seniorske reprezentacije BiH Damir Mulaomerović bi ga mogao pozvati na pripreme za kvalifikacije za Eurobasket 2017. godine.

Od 2012. godine je igrač Unicaje, a jedno vrijeme je proveo i u Rinconu, filijali ekipe iz Malage.

Ove sezone odigrao je dva meča u dresu Unicaje u španskoj Endesa ligi, te sedam utakmica u Euroligi. Krasi ga velika pokretljivost za poziciju koju igra, te odličan šut za tri poena i sigurno je da je naša reprezentacija dobila veliko pojačanje pod košem.

Klix