Peti memorijalni turnir ”Josip Katalinski – Škija”: U-16 reprezentacija plasirala se u finale turnira

„U-16“ reprezentativci BiH pobijedili su jučer u zeničkom Trening centru selekciju Beograda u polufinalu turnira „Josip Katalinski Škija“. Regularni dio susreta završen je bez golova, a nakon izvođenja jedanaesteraca naši kadeti su ostvarili pobjedu 7:6.

Prvu priliku na utakmici imao je bh tim u 15’. Bek naše reprezentacije Zelić odlično je prošao po desnoj strani, šutirao sa ivice kaznenog prostora, ali je Gordić odbranio njegov udarac. Četiri minute poslije Šikanjić  pokušava iz još bolje pozicije, no opet se istakao golman Beograđana izbacivši loptu u korner.

Kapiten bh kadeta Hasanović u 47’ nakon kornera, sa četiri metra od protivničkog gola pogađa vanjski dio mreže. Rezervista Duraković je u 61’ pokušao udarcem sa više od 20 metara, ali je lopta otišla iznad prečke.

Beograđani su prvu ozbiljnu priliku imali u 66’ kada se Nović oslobodio svog čuvara i sa pet metara pogodio golmana Perkovića.

Mogli su izabranici Sakiba Malkočevića doći do pobjede u regularnom dijelu susreta, ali Dervišagićev šut u posljednjoj minuti brani Gordić. Sreće nije imao ni Behram u sudijskoj nadoknadi kada defanzivci Beograda izbacuju loptu sa gol linije.

Pristupilo se izvođenju penala, a za BiH precizni su bili Martinović, Imamović, Duraković, Nuhanović, Dervišagić, Lukovac i Behram, dok su kod Beograđana pogađali Kojić, Torbica, Marković, Nović, Stojanović i Šehović.

Nakon utakmice selektor Sakib Malkočević je izjavio: „Svaki početak je težak, pa tako i ovaj. Današnja utakmica je prva ovog tima i igrali su u grču i nervozno. Drago mi je da smo na kraju pobijedili. I prethodna generacija je imala težak početak pa je napravila uspjeh. Još je dosta rada pred ovim momcima. Imamo dovoljno  vremena do kvalifikacija da uigramo tim.“

Kapiten na današnjem susretu Ahmed Hasanović bio je zadovoljan zbog pobjede:„Čestitam svojim saigračima na pobjedi. Hvala Beograđanima što su došli da uveličaju ovaj turnir i igrali su odlično danas. Utakmica je bila teška, ali sreća je bila na našoj strani i sretan sam zbog pobjede.“

U finalu turnira „Josip Katalinski Škija“ kadetima BiH pridružili su se vršnjaci iz Makedonije koji su danas u Trening centru NS/FS BiH u Zenici pobijedili selekciju Sarajeva i Istočnog Sarajeva sa 2:0.

Finalni meč između BiH i Makedonije na programu je danas u 13:30 na stadionu Grbavica, dok će susret za treće mjesto početi u 11 sati.

Bosna i Hercegovina-Selekcija Grada Beograda 0:0 (0:0) – penali 7:6
Trening centar NS/FS BiH, Zenica.
Sudija: Adis Mulahasanović (Sarajevo).
Pomoćnici: Moamer Čaušević (Sarajevo), Armin Begović (Zenica).
4. sudija: Vladimir Bjelica (Istočno Sarajevo).

Žuti kartoni: Armin Imamović, Amar Lukovac (BiH), Stefan Torbica (Beograd).

Bosna i Hercegovina: Matej Perković, Enio Zelić, Armin Imamović, Stefan Santrač, Amar Lukovac, Ahmed Hasanović, Đani Salčin, Milan Šikanjić, Marko Martinović, Eldin Omerović, Miladin Pijunović. Igrali su još: Armin Nuhanović, Sudo Behram, Elvir Duraković, Stefan Vasiljević, Kenan Dervišagić, Teo Herceg. Selektor: Sakib Malkočević.

Selekcija Grada Beograda: Miloš Gordić, Ilija Dejanović, Zlatan Šehović, Marko Kojić, Matija Mrkela, Ivan Milosavljević, Bojan Bojić, Željko Gavrić, Nikola Nović, Igor Šehapi, Stefan Torbica. Igrali su još: Uroš Vukičević, Lazar Stojanović, Vanja Marković, Lazar Gačić. Selektor: Velibor Đurić.

N/FS BIH / BHF PRESS