Pobjeda u Zürichu: Švicarska – Bosna i Hercegovina 0:2

Reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je večeras pred 17000 gledalaca na stadionu „Letzigrund“ u Cirihu selekciju Švajcarske sa 2:0.

Bh tim je bolje otvorio utakmicu i već u 3’ Džeko je odlično stvorio sebi priliku, šutirao iskosa sa lijeve strane, ali samo u vanjski dio mreže. Što nije uspio tada, naš kapiten je ispravio u 14’ iz slične pozicije. Nakon što ga je proigrao Lulić, pogodio je Džeko mrežu Sommera za prednost Zmajeva.

Švajcarci su prvi put zaprijetili u 31’ kada je Rodriguez pokušao iz slobodnog udarca sa oko 25 metara od gola Begovića, ali je šutirao preko gola. Dobar pokušaj imao je i Xhaka iz velike udaljenosti u 41’, ali lopta je otišla pored lijeve stative našeg gola.

U sudijskoj nadoknadi prvog poluvremena Ibišević je imao sjajnu priliku. Odlično je primio loptu u kaznenom prostoru protivnika, uslijedio je šut iz okreta, ali preko gola.

U drugom poluvremenu prvu priliku imao je domaći sastav, no Begović zaustavlja šut Steffena iz povoljne pozicije.

Najljepši detalj utakmice desio se u 57’ kada je Miralem Pjanić postigao pogodak iz slobodnog udarca. Golman Sommer nije imao nikakve šanse nakon preciznog i odmjerenog šuta našeg veznog igrača.

Novu dobru priliku Švajcarci su imali 68’ preko Seferovića. Šutirao je on glavom neprecizno sa oko 7 metara od gola bh tima. Isti igrač se nije najbolje snašao ni u 82’ kada je ušao u šesnaesterac sa desne strane i poslao loptu preko gola.

Prve minute u dresu nacionalnog tima dobio je i Daniel Graovac, defanzivac Zrinjskog. U igru je ušao u 85’ umjesto Ervina Zukanovića.

Do kraja utakmice odličnu šansu propustio je i Bešić kada je izašao sam pred Sommera, ali je Švajcarski golman dobro reagovao i meč je završen pobjedom Bosne i Hercegovine od 2:0.

N/FS BIH