Davis Cup: Bašić donio pobjedu Bosni i Hercegovini!

U Areni Zenica  danas  je  odigran fenomenalan teniski meč između Mirze Bašića (BiH) i Maleka Jazirija (TUN), u kojem je naš teniser slavio nakon velikog preokreta i požrtvovane borbe rezultatom 3:2 u setovima i tako Bosnu i Hercegovinu odveo u 2. kolo II grupe EuroAfričke zone u kojem dočekujemo Tursku.

Meč je trajao preko 4 sata, a Malek Jaziri bolje otvara prvi set i odmah pravi break koji potvrđuje odmah dobrim servisima za vodstvo od 2:0 u gemovima. U četvrtom gemu Mirza dolazi do svoje prve break lopte, koju koristi nakon duge razmjene u kojoj tjera Jazirija na grešku iz fohenda za izjednačenje u gemovima od 2:2. Do rezultata 5:5 igrači čuvaju servis, a onda nakon nekoliko dobrih reterna Jazirija, Tunižanin dolazi do dvije vezane break lopte i koristi drugu za vodstvo od 6:5 i priliku da servira za prvi set, koju koristi i bez izgubljenog poena osvaja 12. gem prvog seta.

I statistika prvog seta je pokazala da je Jaziri bio blago bolji od Bašića, ukupan broj osvojenih poena je bio na strani Tunižanina, 32 naspram Mirzinih 27, dok je i procenat prve serve bio blago na strani Tunižanina sa 66% naspram 60% uspječnih ubačaja.

U drugi set Mirza ulazi sa mnogo boljom igrom i bez problema čuva svoje gemove, ali isto radi i Jaziri sve do rezultata do rezultata 3:3, ali tada u zadnjem poenu tog 6. gema, Jaziri nezgodno proklizava i ostaje da leži na terenu žaleći se na povredu desne noge. Ipak nakon kratke intervencije ljekarskog tima, ustaje i uspijeva da nastavi meč. Jaziri nastavlja i nakon povrede da igra dobrim tempom i koristi svoju prvu priliku za break u drugom setu kod rezultata 4:4 za vodstvo od 5:4 i novu priliku da servira za, ovaj put, drugi set i to radi bez većih problema uzevši 10. gem drugog seta pri rezultatu 40:00 za vodstvo od 2:0 po setovima, 7:5 6:4.

I u drugom setu, Jaziri blago bolji po statistici, bolji ubačaj prvog servisa, 59% naspram Mirzinih 48%, ukupno osvojeni poeni 31:25 u korist Jazirija, iako je Mirza imao i veći broj vinera, 12 naspram 6, kao i veći broj aseva, 5 naspram 1.

U trećem setu Mirza odmah na početku spašava dvije break lopte i zatim oba tenisera bez pretjeranih problema drže svoje servise do rezultata 3:2 kada Mirza pravi prvi pritisak na servis Jazirija i dolazi do svoje prve break prilike u trećem setu, koju Jaziri rješava as servisom. Drugu break priliku u istom tom gemu Jaziri opet spašava dobrim servisom, a zatim ga i osvaja za 3:3 u trećem setu. Novi pritisak Mirze na servu protivnika kod rezultata 4:3, dvije vezane break lopte ali Jaziri opet na visini zadatka, te spašava i te Mirzine velike prilike za početak preokreta ovog, veoma napetog, meča. I Zenička publika je pri ovom rezultatu počela da osjeća čari Davis Cup tenisa, te se aktivnije uključila u bodrenje našeg tenisera, koji bez problema zadržava svoj servis za vodstvo od 5:4 i dobiva novu priliku da napravi pritisak za osvajanje 3. seta. Ipak oba igrača se vraćaju laganijem osvajanju svojih servisa i odvode 3. set u odlučujuću igru, odnosno tiebreak, u kojem nema mini breaka do rezultata 7:6 u korist Bašića, kada nakon duge razmjene Mirza izlazi na mrežu i tjera protivnika u grešku kojom osvaja 3. set. U poenima u za Mirzu 48:46, procenat prve serve 66% naspram 48% uz gromoglasnu podršku publike.

U 4. setu opet gledamo dobar tenis, u kojem oba tenisera uspijevaju da sačuvaju svoje servise, a zatim na scenu stupa tiebreak o kojem će se dugo pričati. Vjerujemo jedan od dužih u Davis Cup takičmenju u kojem Mirza slavi sa nevjerovatnih 18:16. Oba igrača spašavaju po nekoliko set odnosno meč lopti, ali ipak naš Mirza uspijeva da ostane miran do samoga kraja i poravna ovaj četvrti meč Davis Cupa između BiH i Tunisa na 2:2 u setovima. Statistika seta je podjednaka kao i njegov rezultat. Procenat prve serve Mirza 62%, Jaziri 63%, poeni Mirza 50 Jaziri 49, vineri Mirza 48 Jaziri 43, as udarci Mirza 6 Jaziri 3. Bravo Mirza!

Peti i odlučujući set oba tenisera otvaraju tako što drže svoje service, ali već u 4. gemu Mirza pravi break i vodstvo od 3:1 i nagovještava veliki povratak u meču u kojem je imao zaostatak od 2 seta. Uprkos Jazirijevom trudu, Mirza potvrđuje break i nastavalja dobrim servisima da uzima svoje servis gemove. Pri rezultatu od 5:3 Mirza servira za gem, set, meč i ukupnu pobjedu Bosne i Hercegovine nad Tunisom rezultatom 3:1.

Fenomenalni Mirza Bašić : Malek Jaziri 5:7 4:6 7:6(6) 7:6(16) 6:3


Drugog dana (05.03.) susreta teniskih reprezentacija BiH i Tunisa domaći teniseri poveli su sa 2:1 nakon što su Mirza Bašić i Tomislv Brkić savladali tuniški par Malek Jaziri / Skander Mansouri.

Tunižani su dobili prva dva seta sa 7-6 i 6-4, ali su se Bašić i Brkić vratili u igru i osvojili naredna 3 seta (6-3, 7-5, 6-4)

U prva dva seta su to bila dva singl igrača, poslije su djelovali kao tim i pobijedili, izjavio je nakon meča kapiten Amer Delić.


Prvog dana (04.03.) susreta teniskih reprezentacija BiH i Tunisa, naša reprezentacija je u Zenici povela u 1.kolu II grupe Euroafričke zone Davis Cupa.

Naš Mirza Bašić bez većih problema je savladao Anisa Ghorbela sa 3:0 (6:2, 6:4, 6:2).

U drugom meču gledali smo odličnu partiju našeg Tomislava Brkića koji je za dlaku ispustio iskusnog Maleka Jazirija izgubivši sa 76 26 67 76 46. Meč je trajao 3 sata i 50 minuta, a Tomo je bez problema parirao iskusnijem protivniku. U trećem setu naš teniser je servirao za set kod rezultata 5:4, a zatim je i u tiebreake-u imao nekoliko set lopti. Uspio se vratiti u 4. setu i osvojiti ga nakon odlične igre, ali to će se pokazati nedovoljnim, jer na početku 5. seta Jaziri pravi break i drži steknutu prednost sve do kraja seta i tako izjednačuje ukupni rezultat Davis Cup okršaja između BiH i Tunisa na 1:1.

TS BIH