Bh. kadeti prošli u elitnu rundu kvalifikacija

Kadetska reprezentacija BiH plasirala se u elitnu rundu kvalifikacija za EP. Turnir kvalifikacione grupe 5 za odlazak na EP igrača do 17 godina koje se 2014. igra na Malti, odigrao se u Sarajevu.

U-17 reprezentacija BiH je u prvoj utakmici poražena od selekcije Portugala sa 2:0. Oba gola za Portugal je postigao Idrisa Sambu u 9' i 16' susreta, a priliku da poveća prednost u 47' iz penala nije iskoristio Sanches.

U drugoj utakmici kvalifikacionog turnira, izabranici Sakiba Malkočevića su pobijedili reprezentaciju Hrvatske sa 2:0. Golove za naš tim su postigli Amer Gojak u 12' i  Sanjin Lelić u 76'.

U poslijednjoj utakmici naši kadeti su u Istočnom Sarajevu odigrali neriješeno 0:0 sa selekcijom Crne Gore i tako sačuvali drugu poziciju u grupi 5.

Nakon utakmice sa Crnom Gorom, selektor Malkočević je rekao: „Stigao nas je umor, a igrali smo i pod imperativom. Na kraju smo osvojili bod u jednoj teškoj utakmici. Po svemu prikazanom zaslužili smo prolaz u elitnu rundu. Ove godine smo odigrali petnaest utakmica i izgubili samo od Portugala. Čestitam igračima na prolazu u naredni krug, ali i publici u Istočnom Sarajevu na podršci u današnjem susretu.“

Zadovoljstvo zbog prolaza nije krio ni kadetski reprezentativac Vedad Gljiva: „Presretan sam zbog prolaska u naredni krug. Sve utakmice na turniru su bile izuzetno teške, međutim uspjeli smo da prođemo dalje. Nadam se da ćemo nastaviti sa uspjesima.“

Prvo mjesto u kvalifikacionoj grupi 5 osvojio je Portugal sa 9 bodova ispred BiH (4 boda), Hrvatske (3) i Crne Gore (1).

Selektor Sakib Malkočević u ovoj fazi kvalifikacija je računao na slijedeće igrače:

  1. Emir Ćutahija (GK) (Željezničar),
  2. Azir Muminović (GK) (Sloboda),
  3. Darko Todorović (Sloboda),
  4. Ismail Duraković (Željezničar),
  5. Aldin Buljubašić (Gradina).
  6. Dario Šarić (Carpi 1909, Italija),
  7. Kemal Osmanković (Željezničar),
  8. Arman Čorović (Bochum, Njemačka),
  9. Elmedin Herić (Sloboda),
  10. Amer Gojak (Željezničar),
  11. Zinedin Mustedanagić (Sparta, Češka Republika),
  12. Amir Hadžiahmetović (Željezničar),
  13. Adnan Osmanović (Slavija),
  14. Patrik Bruno Perić (Grodig, Austrija),
  15. Vedad Gljiva (Sarajevo),
  16. Sanjin Lelić (Munchen 1860, Njemačka),
  17. Vladimir Keremenović (Borac),
  18. Luka Dursun (Slavija).

BHF PRESS