Herojska i pirova pobjeda bh. košarkaša nad Litvanijom

Nakon što su jučer, u svojoj četvrtoj utakmici na EuroBasketu u Sloveniji, pobijedili reprezentaciju Makedonije sa 62:54, košarkaši Bosne i Hercegovine, danas su uspjeli savladati selekciju Litvanije, ali ne sa 10 poena koliko im je bilo potrebno za prolazak u drugu fazu takmičenja na EuroBasketu.

Naši košarkaši su slavili sa 78:72.

Od starta izjednačena igra na parketu dvorane Podmežakla. Litvanci su poveli na početku 0:5, ali su izabranici Aleksandra Petrovića napravili seriju od 8-0 i vrlo brzo se vratili u igru.

Nakon prvih deset minuta na semaforu je stajao rezultat 18:18.

Izjednačena i nešto čvršća igra u drugoj četvrtini. Ipak, odličnom igrom prvenstveno Teletovića i Đedovića, na odmor se otišlo s minimalnom prednošću našeg državnog tima (31:30).

Neizvjesnost se nastavila i u trećoj četvrtini. U početku su Litvanci stvorili malu prednost, ali su se naši košarkaši vrlo brzo vratili u igru i u posljednju četvrtinu ušli s prednošću od pet poena (57:52).

Blizu cilja od deset poena bili su sedam minuta prije kraja (65:56). Držali su razmak od dva poena punu minutu, a onda je Đedović pogodio za 69:58, a onda je nevjerovatnu tricu pogodio Teletović za velikih četrnaest poena prednosti (72:58). Pogodio je i Šutalo za 74:58.

Uslijedilo je nekoliko vezanih grešaka i promašaja naše reprezentacije, što su iskoristili  Litvanci i smanjili na 74:64, a onda je još Kleiza pogodio za tri poena 74:67.

Đedović je s linije slobodnih bacanja vratio prednost na 76:67, a Kleiza uzvratio trojkom. Na drugoj strani, jedanaest sekundi do kraja susreta nepropisno je zaustavljen Teletović koji je pogodio oba slobodna bacanja.

Pokušao je Teletović za 3 poena, ali nije uspio pogoditi za prolazak naše reprezentacije u drugu fazu takmičenja. Kleiza je još pogodio jedno slobodno bacanje, ali nije ostalo vremena da naši košarkaši naprave čudo i pogode s druge strane terena.

Najbolji u redovima naše reprezentacije bio je Teletović koji je ubacio 31 poena, dok je Đedović postigao 20. U litvanskim redovima najefikasniji su bili Kleiza sa 19 i Pocius 14.

FOTO: http://www.bhfanaticos.com/slike/main.php?g2_itemId=11772

Radiosarajevo.ba/BHF PRESS