Muamer Svraka pogodio za pobjedu BiH

alt

Alžir i Bosna i Hercegovina odigrali su slabu utakmicu, na užasnom travnjaku nacionalnog stadiona u Alžiru. Naši su bili za nijansu bolji posebno u prvom dijelu, ali golova nije bilo.

Susret je većim dijelom više podsjećao na neku dobro izrežiranu cirkus tačku, a ne ozbiljan sportski događaj. Naši su izgledali vrlo dobro, u potpunosti nadigravši 19. reprezentaciju s FIFA-ine rang liste (BIH je na toj listi tek 31.).

Bila je to utakmica na granici regularnosti. Vodom natopljen teren nacionalnog stadiona u glavom gradu Alžira, uistinu nije nudio ni minimalne uslove za igru, pa je vjerovatno najpametnije bilo odgoditi ovaj meč za neku drugu priliku. No, organizator je odlučio da se susret ipak igra, a u takvim uvjetima, tokom prvog dijela igre naš tim se odlično adaptirao.

Redale su se prilike Zmajeva, pokušavao je Džeko iz raznih pozicija, aktivan je bio Ibišević, a najopasnije je prijetio Misimović šutevima s distance. Zaslužili su naši vodstvo, ali se na odmor ipak otišlo bez golova.

U nastavku, domaći su zaigrali hrabrije pa su u nekoliko navrata ozbiljno zaprijetili Begoviću. Zmajevi su posustali, nije bilo one požrtvovanosti iz prvog dijela, dosta su se naši reprezentativci štedjeli u duelima.

Najbolju šansu za naše propustio je Pjanić sredinom drugog dijela, šutirao je iz slobodnjaka iz dobre pozicije, ali domaći golman uz velike napore loptu je izbacio u polje. Bila je to ujedno i jedina ”prava” prilika za selekciju Safeta Sušića, uz dobar pokušaj i danas sjajnog Miroslava Stevanovića u samom finišu utakmice.

I onda, u posljednjoj minuti, Stevanović je sjajno poslužio Svraku koji lijepim udarcem pogađa za zasluženu pobjedu Zmajeva. Za fudbalera Željezničara, bio je to prvi gol u dresu s državnim grbom.

Zaslužen trijumf Zmajeva u susretu koji ćemo brzo zaboraviti.

Susret su za naš tim počeli: Begović, Vranješ, Lulić, Zukanović, Spahić, Pjanić, Misimović, Salihović, Stevanović, Ibišević i Džeko. Još su igrali Bešić, Medunjanin, Ibričić, Sesar, Vršajević, Svraka.

Radiosarajevo.ba