Bh. teniseri drugi put zaredom ostali pred vratima višeg ranga

Sutra žrijebanje prvog kola Davis Cupa

alt

Bili smo tako blizu. Teniska reprezentacija Bosne i Hercegovine drugu godinu zaredom stigla je do borbe za ulazak u Prvu grupu Evro-afričke zone, ali nije uspjela ući u viši rang Dejvis kupa.

Dobar žrijeb

Prošle godine protiv Portugala smo bili autsajderi, pa poraz i nije teško pao, a ove se otvorilo sve. Nakon pobjede u Maroku, očekivali smo da će naredni protivnik biti Litvanija, ali zbog neigranja njihovog najboljeg igrača Ričarda Berankisa (Richard) dalje je prošla Estonija.

Od Estonaca smo bili bolji i godinu ranije, pa nije bilo previše problema ni pred našom publikom u Tuzli. Naredni protivnik opet je bio izvrstan, umjesto favorita Latvije stigla je Danska, koja je iskoristila neigranje prvog latvijskog reketa Ernesta Gulbiša i prošla na megdan našim teniserima.

BiH je, nažalost, poražena u Hilerodu i naredne godine će opet igrati u Drugoj grupi, gdje ćemo biti rangirani kao jedan od prva četiri nosioca.

– Šteta, imali smo zaista povoljan žrijeb i tako malo nam je trebalo. Mislim da ipak ne trebamo previše žaliti, tek smo prošle godine stigli u Drugu grupu i dva ciklusa zaredom se borimo za prolazak u viši rang – smatra selektor Daver Vranić.

Podrška Damiru

U našoj ekipi svi su uvjereni da će lijepa teniska priča biti nastavljena i narednih godina. Tugu Damira Džumhura zbog poraza u odlučujućem meču od Martina Pedersena ublažila je velika podrška našem najmlađem teniseru od saigrača Amera Delića, Aldina Šetkića, Ismara Gorčića, selektora Vranića, direktora Zlatka Šoše, fizioterapeuta Amira Sofića.

Bit će bolje, ono što je nepobitna činjenica jeste to da je Bosna i Hercegovina postala respektabilna teniska nacija.

Delić u Izmiru, Džumhur u Umagu, a Šetkić u Napulju

Amer Delić je iz Hileroda otputovao u Istanbul, odakle će u Izmir, gdje nastupa na ATP čelendžeru. Protivnik će mu biti Laurenas Grigelis iz Litvanije, koji ima ranking karijere (220. na ATP listi).

Damir Džumhur će, pak, učestvovati na Futures turniru u Umagu (15 hiljada eura). Devetnaestogodišnji teniser ima ranking karijere (460. mjesto) i novi bodovi još bi ga više približili vrhu.

Aldin Šetkić će u subotu pokušati kroz kvalifikacije izboriti nastup na ATP čelendžeru u italijanskom Napulju (42.500 eura).

(Avaz)

U srijedu, 21.09. će biti obavljen žrijeb Davis Cupa za 2012.godinu.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine će se i naredne godine takmičiti u II Grupi Evroafričke zone gdje je postavljena za  trećeg nosioca. Nosioci u II Grupi će biti:

1. Ukrajina,
2. Poljska,
3. BiH,
4. Mađarska,
5. Bjelorusija,
6. Latvija,
7. Kipar i
8.Estonija.

Mogući protivnici Bosne i Hercegovine u I kolu koje je na rasporedu od 10. -12. februara 2012. su:

Irska,
Monako,
Maroko,
Luksemburg,
Turska,
Moldavija,
Egipat i
Madagaskar.

Ako protivnik bude Maroko, domaćin će biti Bosna i Hercegovina, a kod ostalih protivnika domaćin će biti utvrđen žrijebom. Zbog Olimpijskih igara II kolo se igra već od 6. – 8. aprila naredne godine.

(TS BiH)