Neko će morati odgovarati za sramotu

Sjednica Izvršnog odbora u četvrtak * Ne mislim da je bilo nekakvog bojkota protiv Estonije. Odazvali su se selektoru i došli da se bore za dres s državnim grbom. Međutim, onako se ne bore pravi borci – kaže Sirćo

 

 

Da negativnim iznenađenjima nema kraja, uvjerili su nas u subotu rukometaši našeg nacionalnog tima. Drugim uzastopnim porazom u samo tri dana od reprezentacije Estonije, obrukali su svoj obraz i razočarali naciju. Čelnici saveza, kao i pojedini igrači, jednostvano bili su bez teksta. Nisu imali komentar. Drugi su ipak, ugasili svoje mobilne telefone i vratili se u matične klubove. Samo rijetki su bili dostupni.

U ovoj reprezentaciji već odavno negdje škripi. Već mjesecima niko ne želi preuzeti odgovornost. Kola su krenula niz brdo nakon remija s Makedonijom. Tada su bili potrebni rezovi. Bilo bi ljudski da je selektor Vojislav Rađa ponudio ostavku. Naprotiv, on je na opšte čuđenje bh. javnosti i ljubitelja rukometa, spašavajući sebe, kapetna broda koji tone, gurno Terzića, Toromanovića i Doborca, najbolje državne mornare.

Rađa nije stao na tome. Na kraju je dozvolio da brod u potpunosti potone.

Svi se slažu u jednom, “treba naći krivca i presuditi mu”.

Mirsad Sirćo, predsjedavajući Predsjedništva Rukometnog saveza BiH za “San” je kazao da će se “hitna” sjednica Izvršnog odbora održati u četvrtak.

– Sjednica je bila zakazana za prošli četvrtak. Međutim, predstavnici iz reda srpskog i hrvatskog naroda navodno imali su već ranije dogovorene neke sastanke. Zatim smo sjednicu pomjerili za petak, a oni su tražili da se odgodi za sedam dana, što smo na kraju i učinili. Morat ćemo na tom sastanku razjasniti puno stvari kada je u pitanju reprezentacija – govori Sirćo.

Predsjednik je ovako prokomentarisao poraze od Estonije:

– Dešavaju se neshvatljive stvari. Nemamo organizaciju unutar tima. Odbrana i napad su bili katastrofalni.

Na pitanje da li su se igrači solidarisali sa onima koje je selektor otjerao, Sirćo je rekao:

– Ne mislim da je bilo nekakvog bojkota protiv Estonije. Odazvali su se selektoru i došli da se bore za dres s državnim grbom. Međutim, onako se ne bore pravi borci. Negdje škripi, morat ćemo naći krivca – poručio je Sirćo.

Mirza Muzurović, direktor bh. reprezentacije zajedno s generalnim sekretarom Smajom Karačićem, potrudio se da reprezentativci imaju vrhunske uslove, a na kraju je po drugi put doživio razočarenje.

– Ovo je bruka i katstrofa. Jako sam emotivno vezan za ovu zemlju i reprezentaciju. Mi smo učinili sve što je bilo u našj moći – kratko nam je prokomentarisao poraze od Esonije Muzurović.

 

Tahirović: Ovo je velika sramota

Povratnik u reprezentaciju, godinama naš najbolji golman Enid Tahirović imo je šta reći…

– Iskreno, nema se tu šta puno pametovati. Ovo je velika sramota. U Estoniji smo odigrali katastrofalno u odbrani, dok smo u Viskom bili loši u napadu. Uprkos svim problemima, morali smo pobijediti u ova dva susreta. Doveli smo reprezentativni rukomet na vrlo nizak nivo. Čelnici saveza moraju pronaći odgovornu osobu. Neko mora preuzeti odgovornost. Mi smo podbacili na čelu sa selektorm. Zaista, imali smo vrhunske uslove, savez je sve to dobro propratio ali nismo im se odužili – kazao je Tahirović.


(SAN)