Otvorena vrata plasmana BiH u viši rang Dejvis kupa

Za mečeve reprezentacija nekada je bitnija atmosfera nego kvalitet, a mi imamo oboje, kaže Daver Vranić

Prije dvije godine teniska reprezentacija Bosne i Hercegovine bila je u III diviziji Evro-afričke zone Dejvis kupa, danas je nosilac u II grupi i ima šansu već ove godine izboriti plasman u I grupu. Tamo gdje su Švicarska Rožera Federera (Roger), Italija, Holandija, Brazil, Portugal…

Među osam

Aldin Šetkić, Amer Delić, Ismar Gorčić i Damir Džumhur, predvođeni selektorom Daverom Vranićem, pobijedili su Maroko u Marakešu i nalaze se među osam reprezentacija u borbi za dva mjesta koja vode u viši rang. Potrebne su im još dvije pobjede za novu stranicu u historiji.

Prema očekivanju, prvi marokanski reket Reda el-Amrani (22 godine), koji je prije nekoliko mjeseci bio 160. igrač svijeta, dobio je oba singl meča, protiv Delića i Šetkića, dok su naši igrači savladali Talala Uhabija (Ouhabi). Prevagu je donio trijumf Delića i Gorčića nad El-Amranijem i Uhabijem u igri parova.

Posljednji dan donio je velika uzbuđenja, nakon El-Amranijeve pobjede nad Šetkićem odlučivali su Delić i Uhabi. Domaći teniser je, nošen velikom podrškom s tribina, “letio” po terenu, no protiv raspoloženog Amera nije mogao više od osvojenog seta.

– Bilo je teško gledati sve to s klupe, iako sam znao da je Amer mnogo kvalitetniji igrač. Nakon što je Uhabi uzeo treći set i smanjio na 1:2 pojavilo se malo nervoze, ali je Delić pokazao zašto je odličan igrač, u najtežim trenucima dao je maksimum od sebe, izdržao i provokacije s tribina – kazao je selektor Vranić te istaknuo da je ovo pobjeda cijele ekipe.

– Za mečeve reprezentacija nekada je bitnija atmosfera nego kvalitet, a mi imamo i jedno i drugo – dodao je Vranić.

Osiguran opstanak

U julu će BiH biti domaćin Estoniji, koju je prošle sezone savladala na strani, a u slučaju pobjede gostovat će kod pobjednika meča Danska – Latvija za plasman u I grupu.

– Ispalo je skoro idealno, Litvanija je bila favorit, ali se njihov drugi reket Laurinas Grigelis povrijedio, pa su Estonci prošli dalje. Da smo izgubili u Maroku, morali bismo putovati u Litvaniju i boriti se za opstanak. Ovako, osigurali smo opstanak i došli u priliku da idemo dalje – dodao je Vranić.

Poseban značaj

Prema riječima direktora Teniskog saveza BiH Zlatka Šoše, “čovjeka za sve” u našoj selekciji, pobjeda u Maroku ima poseban značaj.

– U vrijeme kada Teniski savez BiH prima udarce sa svih strana, pobjeda reprezentacije došla nam je kao melem na ranu. Svaka čast momcima, pokazali su kako se bori za svoju državu, pronašli smo svoje mjesto na svjetskoj teniskoj karti i u budućnosti možemo očekivati samo još veće uspjehe – rekao je Šoše.

Delić protiv Copa u Sarajevu

Reprezentativci su u ponedjeljak navečer stigli u Sarajevo, ali odmora neće biti, jer slijedi nastup na sarajevskom ATP čelendžeru.

Amer Delić će nastupiti u singlu, i to protiv Estonca Jirgena Copa (Jurgen Zopp), s kojim bi trebao odmjeriti snage i u duelu Dejvis kupa u julu. Delić će nastupiti i u dublu, s Aldinom Šetkićem. Ismar Gorčić će u dublu igrati sa Mirzom Bašićem, a Damir Džumhur s Tomislavom Brkićem.

Naše pjesme u hotelu

Bh. ekspedicija pobjedu je proslavila u baru hotela “Palm Plaza” u Marakešu. Hristo i Neli, bugarski tandem muzičara, koji se nalazi na turneji po Maroku, počastio je tenisere i s nekoliko naših pjesama.

Poklone za ekipu donio je Željko, Sarajlija iz Švrakinog, koji radi u Marakešu, dok su se Nihad iz Vlasenice sa suprugom Jasmin (Yasmin) i sinom Sulejmanom, koji su bodrili reprezentaciju na tribinama, vratili u Kazablanku, gdje žive.


(Avaz)