Ponovo poraženi nakon dvije neopreznosti…

Do primljenog pogotka, naša reprezentacija odlično je izgledala na terenu. Sudija možda i prestrogo dosudio penal za Meksiko koji je preokrenuo tok utakmice

 

Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine doživjela je poraz u prijateljskoj utakmici od Meksika (0:2) odigranoj rano jutros po našem vremenu u Georgia Domu u Atlanti (Sjedinjene Američke Države). Naš državni tim do prvog primljenog gola u 49. minuti, na terenu je izgledao više nego dobro, ali je onda sudija dosudio diskutabilan penal za Meksikance nakon duela Spahića i Hernandeza. Istina, Hasagić je penal odbranio je, ali se lopta nespretno od Pjanića odbila u naš gol. No, krenimo redom…

Nakon početnog ispitivanja snaga Meksiko je u šestoj minuti imao stopostotnu priliku! Javier Hernandez Chicharito izbjegao je ofsajd zamku, izašao sam pred Hasagića, ali je šutirao pored gola.

Naši su odgovorili u 10. minuti. Salihović je probio desnu stranu Meksičke odbrane, odigrao za Ibiševića, koji je bio možda malo i sebičan. Šutirao je sa vrha šesnaesterca, ali je njegov pokušaj izblokiran. Dvije minute kasnije imali smo još jednu odličnu priliku. Spahić je odlučio pomoći našem napadu, odlično je centrirao sa lijeve strane, lopta je došla do Misimovića, koji lažnjakom izbacuje svog čuvara, dobro šutira, ali Corona brani.

Uzvratili su Meksikanci u 16. minuti. Giovani Dos Santos istrčao je kontru nakon našeg kornera, oslobodio se Mravca, izažao sam pred Hasagića, no naš čuvar mreže fenomenalnom i čudesnom reakcijom spasio je gol. Ostalo je 0:0.

Uslijedio je su dva vezana kornera za naš državni tim, koje je izveo Zvjezdan Misimović, a nakon drugog Mujdža je glavom šutirao preko gola. Sredinom prvog poluvremena Hasagića je pokušao iznenaditi Pacheco, no naš reprezentativni golman bio je na visini zadatka.

Nova priliku za BiH imao je Ibišević. Nakon duplog pasa sa Pjanićem, ušao je u šesnaesterac, no njegov udarac odbranio je golman Corona. Na drugoj strani pokušali su dalekometnim šutevima Aguilar i Salcido, no Hasagićeva mreža je mirovala.

U finišu prvog poluvremena još jednom je pokušao Chicharito, kada je na ubacivanje Dos Santosa sa pet metara šutirao pored gola.

Drugo poluvrijeme nije dobro počelo za naš državni tim. U rezultatskom minusu bili smo nakon samo četiri minute igre. Duel Spahića i Chicharita u našem kaznenom prostoru sudija je okarakterisao kao prekršaj za najstrožiju kaznu. Penal je izveo Chicharito, hasagić je odbranio njegov udarac, ali se lopta u nastavku akcije od Pjanić, koji je bio u duelu sa Chicharitom, odbila u naš gol.

Odgovorili smo dvije minute kasnije kada je udarac Salihovića odbranio Corona. U narednom napadu Meksikanci su zaprijetili preko Pacheca, koji je predriblao i istrčalog Hasagića, ali je oklijevao pa je naš golman otklonio opasnost. Na drugoj strani Ibišević je bio u stopostotnoj prilici. Na centaršut Pjanića glavom je pogodio stativu.

A, onda novi šok za naše u 55. minuti. Pogriješio je Mujdža, do lopte je došao Ivan Pacheco, i rutinski je matirao Hasagića za 2:0. Već tada dalo se naslutiti da će BiH 2011. godinu otvoriti porazom. Istina, u nekoliko navrata opasno smo zaprijetili golmanu Coroni, ali nismo imali ni sreće. Iz nekoliko povoljnih prilika nismo uspjeli postići, bar, utješni pogodak. I Meksikanci su do kraja meča imali svoje prilike, ali se rezultat nije mijenjao.

Meksiko – BiH 2:0
Strijelci: 1:0 Pjanić (autogol) u 49. minuti, 2:0 Pacheco u 55. minuti. Stadion Georgia Dom u Atlanti. Gledalaca: 60. 000. Sudija: Jair Marrufo (USA). Žuti kartoni: Aguilar (Meksiko), Lulić, Ibišević, Salihović (BiH).
MEKSIKO: Corona, Salcido, Aguilar, Rodriguez, Moreno, Torrado, Castro, Pacheco (od 74. minuta Calderon), Barrera (od 67. minuta Cardenas), Dos Santos (od 59. minuta De Nigris) i Hernandez (od 81. minuta Perez). Selektor: Jose Manuel de la Torre.
BOSNA I HERCEGOVINA: Hasagić, Mujdža, Spahić, Mravac, Salihović (od 78. minuta Subašić), Medunjanin (od 68. minuta Ognjen Vranješ), Bešić, Lulić (od 62. minuta Muslimović), Pjanić, Misimović, Ibišević. Selektor: Safet Sušić.


(SCsport)