Vraćamo naše košarkaše iz Srbije, Hrvatske i Slovenije

Radimo punom parom kako bi smo pod bh. zastavu vratili nekoliko košarkaša koji su zbog rata otišli u druge zemlje. Ja bi bio sretan kada bi smo uspjeli bar dvojicu-trojicu da vratimo u reprezentaciju – kaže Mahmutović


Harun Mahmutović, generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH u nedjelju navečer vratio se iz Minhena gdje je učestvovao na sasatanku saveza FIBA Europe gdje se razgovaralo o problemima s kojim se susreću zemlje članice krovne kuće evropske košarke.

Mahmutović je u glavnom gradu njemačke razgovarao i sa predstavnicima košarkaških saveza Srbije, Hrvatske i Slovenije koji su spremni da puste bh. igrače da nastupaju za svoju domovinu. Trenutno jedina i najveća prepreka u ovoj priči jeste FIBA koja će dati posljednju riječ. Čelnicima FIBA-e prema riječima našeg generalnog sekretara ne odgovara stalno “šetkanje” igrača od jedne do druge reprezentacije.

– Radimo punom parom kako bi smo pod bh. zastavu vratili nekoliko košarkaša koji su zbog rata otišli u druge zemlje. Ja bi bio sretan kada bi smo uspjeli bar dvojicu-trojicu da vratimo u reprezentaciju. Bili bi nam od velike koristi na predstojećem Eurobasketu u Litvaniji ali i u budućnosti. FIBA bi svoj odgovor trebala dati za nekih 15-tak dana. Nadam se da će biti pozitivan i da će nas razumjeti – optimističan je Mahmutović.

I sami igrači su iskazali želju da obuku dres sa bh. grbom. Ipak, Mahmutović nam nije želio govoriti o imenima.

– Trenutno je sve to na “dugom štapu”. U slučaju da ne daj bože ne realizujemo naše želje, bit će da su igrači krivi, nisu željeli da nastupaju za svoju domovinu… Ne mogu govoriti o imenima sada – jasan je Mahmutović.

Nakon što riješi status bh. igrača, savez će razmišljati o američkim pojačanjima…

– Selektor Hadžić hvali Domerkanta. On je odličan momak. Kao što ja volim kazati, Henri je za kapitensku traku – kazao je za “San” Harun Mahmutović, generalni sekretar KSBiH.

Provjera protiv Nijemaca

Naši najbolji reprezentativci do početka EP učetvovat će na dva turnira; na Kupu zemalja bivše Jugoslavije u Sloveniji i pred sami Eurobasket u Francuskoj.

– Želimo naći još dva protivnika, jer sve će zemlje učesnice Eurobasketa imati minimalmno po deset pripremnih susreta. Razgovarao sam s Nijemcima. Oni su u opciji kao i Bugari i Slovenci – otkrio nam je Mahmutović.


(SAN)