Remi za kraj godine: BiH s Poljskom u Antaliji igrala 2:2

Naš tim se golovima Subašića i Misimovića dva puta vraćao u meč

 

Image

Reprezentacija BiH sastavljena od igrača iz Premijer lige, pojačana Zvjezdanom Misimovićem, sinoć je u prijateljskoj utakmici Antaliji sa selekcijom Poljske odigrala neriješeno 2:2.

Naš sastav je protiv Poljske, čije su boje također branili igrači iz domaće lige, pružili dobru i borbenu predstavu, a dva puta su se vraćali nakon primljenog gola.

Naša selekcija utakmicu je otvorila vrlo bojažljivo, dozvolivši Poljacima da vrlo brzo uspostave kontrolu nad terenom i to krunišu ranim pogotkom.

Pogrešna procjena

Nakon kornera s lijeve strane u 7. minuti, Pavel Brožek (Brozek) ostao je usamljen na oko 10-ak metara od našeg gola. Kompletan naš tim, na čelu sa zatečenim golmanom Ibrahimom Šehićem, pogrešno je procijenio da je poljski napadač bio u ofsajdu, a Brožek je mirno pospremio loptu u donji desni ugao gola BiH.

U 15. minuti Brožek je zamalo uduplao prednost Poljaka. Kamil Grosicki ubacio mu je odličnu loptu s lijeve strane, a napadač Visle je s 5-6 metara pogodio stativu.

U sljedećem napadu zabilježili smo prvi udarac. Edin Višća iskoristio je grešku poljske obrane, ali njegov šut sa 10-ak metara Gregor Sandomjerski (Grzegorz Sandomierski) odbio je u korner.

Igra je u narednim minutima preselila na polovicu Poljaka, a nakon nekoliko polušansi, u 23. minuti smo izjednačili. Zvjezdan Misimović odlično je izveo centaršut sa desne strane, a Muhamed Subašić je udarcem iz prve sa 7-8 metara matirao Sandomjerskog.

U 41. minuti smo imali mnogo sreće. Nakon kornera s lijeve strane, Šehić je pogrešno procijenio let lopte, Gregor Vojtkovjak (Grzegorz Wojtkowiak) je šutirao sa 7-8 metara, ali Semir Kerla je s gol-linije glavom izbio loptu. Naš stoper bio je na visini zadatka i u samom finišu, kada je pred linijom zaustavio udarac Grosickog.

Penal za 2:2

U drugom poluvremenu, ponovo nam je bila kobna 7. minuta, a strijelac je opet bio Brožek. Poljski napadač je s ruba šesnaesterca prebacio loptu preko Asmira Avdukića, koji je zamijenio Šehića, a ona se od stativu odbila u gol.   

Ovoga puta, za poravnanje su nam trebale samo dvije minute. Misimović je odlično proigrao Eldina Adilovića, a sudija je start nad njim u šesnaestercu ocijenio kao penal. Šansu za izjednačenje Misimović nije propustio realizovati.

U 58. minuti Zvjezdan je s ruba šesnaesterca šutirao preko gola, da bi posljednjih 15-ak minuta meča pripalo Poljacima. U 77. Avdukić je odbranio pokušaj Marsina Robaka (Marcin), dok su udarci Grosickog iz 80. i Adrijana Mjerzejevskog (Adrian Mierzejewski) iz 86. minute bili neprecizni.

BiH    2 (1:1) 2 Poljska

 

Stadion Mardan u Antaliji.
Gledalaca: 50.
Sudija: Mustafa Ohremoglu (Turska).
Strijelci: 0:1 – Brožek (7), 1:1 – Subašić (23), 1:2 – Brožek (52), 2:2 – Misimović (54 –  penal).
Žuti kartoni: Kerla, Višća (BiH), Vojtkovjak, Vokakijevič (Poljska).

 

BiH: Šehić (46. Avdukić), Maletić, Subašić, Džakmić, Višća, Ivanković (od 46. Zahirović), Džafić (46. Adilović), Misimović, Purić (56. Raspudić), Barišić (53. Torlak), 15 Kerla (46. Vasilić). Selektor: Safet Sušić.

POLJSKA: Sandomjerski, Vokakijevič (63. Seleban), Vojtkovjak, Sadlok (78. Kupiš), Jodlovjec, Ribus (46. Pavlovski), Borisjuk (61. Vilk), Grosicki, Brozek (61. Robak),  Mjerzejevski, Kikut (46. Plizga). Selektor: Francišek Smuda.

 

 

(Avaz)