Davis Cup: Estonija – BiH 2:3

Davis Cup reprezentacija Bosne i Hercegovine, juèer je u Tallinnu napravila drugo veliko iznenadjenje u II Grupi Evroafrièke zone Davis Cupa.

Image 

Nakon što su naši momci u Makedoniji uspjeli preokrenuti rezultat susreta 1:2 u 3:2, na gostujuæem terenu, to su danas ponovili uspjeli u susretu protiv Estonije. Nakon što su mnogi nakon dva dana susreta šanse naše selekcije procjenjivali kao minimalne, desio se preokret kakav se ne dešava tako èesto u meèevima Davis Cupa. Aldin Šetkiæ i Damir D¾umhur su osvojili odluèujuæe poene za drugu pobjedu u II Grupi EA zone Davis Cupa. Tako je izboren nastup i u 3.kolu, u kome naša selekcija ponovo gostuje, ovaj put u Portugalu.   

 U prvom meèu dana, naš prvi reket Aldin Šetkiæ je igrao protiv najboljeg Estonca Jurgena Zoppa. Oèekivao se jako te¾ak i izjednaèen meè. Oba igraèa su bila pod pritiskom va¾nosti ovog meèa. Sreæom, naš Aldin je taj pritisak bolje izdr¾ao. Prvi set je bio izjednaèen do rezultata 4/4. Aldin servira i dobija taj gem bez izgubljenog poena. U narednom gemu Aldin dolazi do set lopte i odmah je koristi. Drugi set nije dobro poèeo. Zopp u prvom gemu pravi break, ali Aldin odmah uzvraæa. Sve jeopet izjednaèeno do 4/4. Aldin ponovo dobija gem na svoj servis bez izgubljenog poena. Ponovo je pritisak na Zoppu, i Aldin uspješno realizuje prvu set loptu i vodi sa 2:0 u setovima. Vidjelo se tada da Aldin u svojim rukama dr¾i kontrolu meèa. Aldin odlièno poèinje treæi set. Pravi break u drugom gemu, ali ipak Zopp uzvraæa i dolazi do 2/2. Aldin nakon toga osvaja svoj servis i ponovo u šestom gemu pravi break i to je veæ nedosti¾na prednost. Sigurnim servisom, koji je imao tokom cijelog meèa, završava i treæi set rezultatom 6/3

U drugom, odluèujuæem meèu, naš najbolji junior, Damir D¾umhur je pokazao zašto je šesti junior svijeta protiv 5 godina starijeg Vladimira Ivanova. U debiju za Davis Cup reprezentaciju, u prvom setu je trema bila ipak jaèa od njega.. Prvi set gubi sa 2/6. U drugom setu, sada veæ bez treme, postavlja stvari na svoje mjesto. Za 28 minuta ima rezultat 6/0. Ivanov je na „koljenima“. U treæem setu opet jak otpor Ivanova ali samo u prva èetiri gema do rezultatat 2/2. Slijedi te¾ak Damirov servis gem, tek treæu gem loptu koristi i vodi 3/2. Tada je skršen i posljednji otpor Ivanova u treæem setu. Damir uzima tri naredna gema i vodi 2/1 u setovima. Ivanov koristi zadnje atome snage na poèetku èetvrtog seta i dolazi do brekea i vodstva 2/0. Damir uzvraæa, dolazi do 2/2. U narednom gemu Damir ne koristi 4 break lopte i Ivanov vodi 3/2. Ipak, Damir naredna èetiri gema dobija bez veæeg otpora, i to je velika pobjeda Damira D¾umhura i ove reprezentacije.
(TS)