"Nadam se pozivu iz BiH, ali…"

Image

Sanel Kapid¾iæ, 20-godišnji roðeni Sarajlija, napravio je veliki proboj na danskoj fudbalskoj sceni u proljetnom dijelu tamošnjeg prvenstva.

U prvom kolu je postigao svoj prvijenac za matièni AGF na seniorskom nivou i od tada je nezamjenjiv u poèetnoj postavi ovog danskog prvoligaša. To je inaèe klub sa dugom i bogatom tradicijom koja izmeðu ostalog broji 5 titula prvaka dr¾ave i 9 trofeja za pobjednika danskog kup-takmièenja.

Sanel je od strane AGF-ovih lovaca na talente bio primjeæen veæ kada je imao 11 godina i od tada je u okrilju kluba. Prošao je kroz sve klupske uzrasne kategorije i zbog svojih kako igraèkih tako i osobnih karakteristika bivao je èesto imenovan za kapitena.

U poèetku teksta pomenuti gol znaèio je za ovog darovitog napadaèa izlazak u prvi plan, i osim što se izborio za startnu poziciju u postavi poèeo je i osvajati navijaèka srca i postao je jedan od najpopularnijih igaèa u klubu. Roðeni je napadaè i pošto ga krase zavidna brzina, pokretljivost i tehnika korišten je na svim ofanzivnim pozicijama, ali zbog svoje hladnokrvnosti pred golom ipak najèešæe igra kao špic-napadaè.

Njegov trener Erik Rasmussen se ovako izjašnjava o njemu: ”Sanel je ogroman talenat. Nema nikakve sumnje da ga èeka sjajna buduænost u AGF-u i danskom nogometu.”

Sanel je svjestan eventualnog transfera u neku od jaèih liga

Iako mu karijera ide uzlaznom putanjom i sve ukazuje na velike uspjehe u buduænosti Sanel ne dozvoljava da ga to zaslijepi. Svjestan je da tek sada pred njim stoji izazov u obliku stalnog dokazivanja na terenu i postizanja što boljih rezultata, a onda eventualno odlazak u neku od jaèih liga.

”Za sada èvrsto stojim na zemlji. Još je puno treninga i rada ispred mene. Ovdje u Danskoj sam iskusio da se kao stranac moraš puno više isticati kvalitetom da bi iskoèio u prvi plan. Maksimalno zalaganje na treningu i individualni prekovremeni rad je jedini recept za uspjeh i to je ono sto moram nastaviti prakticirati.” – ka¾e Sanel u razgovoru za SportSport.ba dodajuæi još pri tome i da je potpora od strane roditelja znaèila neizmjerno mnogo.

I zaista se mo¾e potvrditi da u danskoj najjaèoj ligi nema puno igraèa stranog porijekla koji su se poput Sanela uspjeli ”iznutra” popeti na najviši nivo.

Za razliku od recimo susjedne Švedske gdje smo vec èuli za prilièan broj Bosanaca koji su tamo izgradili karijere, Danci su puno konzervativniji u tom pogledu i prilièno puno favoriziraju ”svoje” igraèe, pa stranaca koji su se razvili u danskom klubovima nema uopšte puno.

To naravno još više uveæava Sanelov uspjeh i ako æemo to koristiti kao jedno od mjerila onda mo¾emo ustanoviti da ovaj momak ne samo da ima veliki sportski nego i socijalni potencijal kao uzor mladima da mogu postiæi svoje ciljeve uprkos raznim preprekama.

Danci ga ¾ele, no on bi radije obukao dres svoje BiH

Neizbje¾no je bilo dotaæi se ¾elja i moguænosti u vezi predstavljanja rodne zemlje i(li) zemlje domaæina na reprezentativnom nivou:

”Ljudi iz Fudbalskog Saveza Danske su mi dali do znanja da raèunaju na mene na Evropskom Prvenstvu za igraèe do 21 godine koje se sljedeæeg ljeta odr¾ava upravo u Danskoj. Sa druge strane imao sam i jedan neformalan razgovor sa jednim predstavnikom N/FS BiH gdje sam potvrdio svoju volju za igranjem za omladinsku selekciju BiH, ali nakon toga više nije bilo nikakvih konkretnih kontakata. Na osnovu sadašnje situacije moram priznati da sam bli¾i danskom dresu, ali meni bi zaista bila najveæa èast i ¾elja zaigrati za moju BiH”- ka¾e iskreno Sanel koji je u Dansku stigao kao dvogodišnjak, ali koji eto ipak dok prièa emocijama stavlja Bosnu u prvi plan.

Nadajmo se da æe zadu¾eni za praæenje mladih nada pri N/FS BiH ostati budni i da ce pratiti Sanelov daljnji razvoj tako da nam se ne desi još jedan sluèaj gubljenja potencijalno jakog aduta.

Lièna karta:
Ime i prezime: Sanel Kapid¾iæ
Datum roðenja: 14. april 1990.
Mjesto roðenja: Sarajevo, BiH.
Visina: 1.83 m
Pozicija: napadaè
Trenutni klub: AGF
Broj na dresu: 32

(SportSport)