BiH u (ne)mogućoj misiji protiv Rumunki

Image

®enska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine veèeras æe od 17 sati u Sarajevu (dvorana „Ramiz Salèin“ na Mojmilu) protiv Rumunije odigrati prvi susret kvalifikacija za ostanak u Diviziji A.

Naš nacionalni tim u kvalifikacije ulazi sa izuzetno izmijenjenim sastavom u odnosu na tim koji je nastupao u prošlogodišnjim kvalifikacijama. Takoðe, umjesto Zorana Mikeša, nekoliko dana prije Nove godine za novog selektora je imenovana Vesna Bajkuša. Sve nabrojane èinjenice dovoljan su razlog da bh. tim veèeras, ali i u ostalim susretima bude totalni autsajder.

Ipak, uprkos problemima u našoj reprezentaciji nekada proslavljena reprezentativka bivše Jugoslavije i BiH nada se da æe njene djevojke pru¾iti maksimum na parketu.

„U ovom trenutku je najva¾nije da odigramo utakmicu sa Rumunijom i sve preostale u kvalifikacijama, jer bi u suprotnom bili ka¾njeni od FIBA. Smatram da je ovo velika pobjeda, bez obzira kako završimo kvalifikacije. Objektivno, teško da mo¾emo napraviti rezultat koji æe nam garantovati ostanak u A diviziji. Ne sumnjam u kvalitet ovih igraèica, ali, jednostavno one su mlade i smatram da æe veliki problem biti èinjenica da nemaju dovoljno iskustva“, rekao je Bajkuša.

Bajkuša i njen struèni štab nemaju mnogo informacija o veèerašnjem protivniku.

„Njihova igra se vrti oko centra Marije Paskaolu. Bar je tako bilo u kvalifikacijama. Stoga je najbitnije da zaustavimo nju. Imali smo malo vremena da detaljno analiziramo igru Rumunki i pokušaæemo nametnuti svoju igri i uzdati se u faktor sreæe“, izjavila je Bajkuša.

sportsport.ba