Bit ćemo bolji nego u kvalifikacijama

Image

Bh. košarkaši æe u avgustu iduæe godine, neposredno prije poèetka Evropskog prvenstva u Poljskoj (7. – 20. septembar), igrati meèeve dodatnih kvalifikacija i pokušati izboriti uèešæe na najveæoj smotri evropskog basketa.

Selektor Mensur Bajramoviæ vjeruje da æemo u bara¾ uæi jaèi nego u protekle kvalifikacije te preuzima ulogu favorita u grupi A bara¾a protiv Portugala i Belgije. S najboljim iz grupe B (vjerovatno Francuska ili Italija) pobjednik grupe A riješit æe pitanje 16. uèesnika EP-a.

Na dobrom putu

– I dalje mislim da smo na dobrom putu. Otvorili smo prostor nekolicini mlaðih igraèa, poput Ðedoviæa, Gordiæa, Kikanoviæa… koji su veoma dobro odgovorili i od kojih, samom èinjenicom da æe biti godinu iskusniji i zreliji, oèekujem više. Vjerujem da æemo veæ u bara¾u pokazati napredak – istièe Bajramoviæ.

Selektor je zadovoljan formom veæine reprezentativaca. Hvali odlièan start Teletoviæa u Tau keramici, ali ga brine status Nihada Ðedoviæa u Barceloni.

– Znam da je u Barceloni konkurencija na vanjskim pozicijama ogromna, ali Nihad je igraè koji ima mjesto u svakom euroligaškom timu. Šteta je što ne igra visoki nivo nego nastupa na posudbi u Treæoj španskoj ligi – dodaje Bajramoviæ.

Kada su u pitanju osvje¾enja u reprezentaciji, Bajramoviæ planira pojaèati centarsku liniju.

Na spisku i Sinanoviæ

U opticaju su imena Ned¾ada Sinanoviæa iz Real Madrida (trenutno na posudbi u španskom drugoligašu Burgosu) te trojice igraèa s amerièkih univerziteta Gorana Sutona (Mièigen stejt), Esmira Rizviæa i Damira Suljagiæa (Teksas tek).

– Vjerujem da æemo nekoga od njih ukljuèiti veæ u pripremni ciklus za bara¾. Siguran sam, recimo, da bi 221 centimetar visoki Sinanoviæ bio znaèajno pojaèanje. Sa njim sam ljetos kontaktirao, tada se nije mogao odazvati zbog povrede, a naèelan je dogovor da nam se prikljuèi iduæe godine – rekao je Bajramoviæ.

Doveo Amerikanca Alstona

Bajramoviæ je u svoj novi klub, sirijsku El-D¾alu uspio dovesti zvuèno pojaèanje. Ugovor je potpisao nekadašnji NBA krilni centar Derik Alston (Derrick, 36 godina, 211 centimetara) koji je tokom karijere igrao i za Barcelonu, Real, Pamesu…

– Imam još jednog Amerikanca i dvojicu Brazilaca. Ekipa je, zaista, kvalitetna. Objektivno, najbolji smo u ligi koja poèinje za sedam dana, a pred nama je i turnir osam najjaèih azijskih ekipa – ka¾e Bajramoviæ, koji æe El-D¾alu voditi do maja.

avaz.ba