BH. KOŠARKAŠI PODBACILI U ČEŠKOJ

ImageÈeška – BiH 70:56
16:14, 14:15, 20:11, 20:16
Dvorana „Èez Arena“ u Pardubicama. Gledalaca: 6.000. Sudije: Bahamansky (Poljska), Schmidt (Njemaèka), Molnar (Maðarska).
ÈEŠKA: Vrubl 4, Kolas 2, Kudlacek 3, Satoranski, Welsch 11, Sokolovsky 13, Necas 10, Prasil, Benda 15, Starosta 6, Votroubek, Hubalek 6.
BIH: Gordiæ 4, Opaèak 4, Miloševiæ, Ikoniæ 7, Nešoviæ, Bremer 5, Jazvin 10, Kikanoviæ 4, Teletoviæ 12, Bavèiæ, Ðedoviæ 6, Bajramoviæ 4.

Košarkaška reprezentacija BiH veèeras je u èeškim Pardubicama pora¾ena od domaæe selekcije rezultatom 56:70 u 1. kolu Grupe „D“ kvalifikacija za „Eurobasket 2009“ u Poljskoj.

Bila je to prilièno loša igra našeg tima, skoro pa i bezidejna, a najviše boli èinjenica što se Èeška nije predstavila u nekom posebnom izdanju. Domaæi igraèi slavili su zahvaljujuæi našim greškama kojih je bilo u velikom broju.

Susret smo otvorili hrabro, jer su Gordiæ, Ikoniæ, Opaèak, Bajramoviæ, Jazvin dobro funkcionisali.

Gordiæ i Ikoniæ su u nekoliko navrata ulazili u reket pokušavajuæi poentirati preko visokih èeških centara. Igralo se koš za koš, iako su u nekoliko navrata obje selekcije imale po èetiri poena prednosti. Završnih nekoliko minuta prvog perioda pripalo je Èesima koji su serijom 6:0 stiglo do 16:14.

Domaæi su bolje otvorili drugu dionicu. Imali su mnogo ofanzivnih skokova iz kojih su poveæavali prednost (22:15), a bh. igraèe je stao šut. Nekoliko lopti je iscurilo iz koša, a zatim se u naše redove poèela uvlaèiti nervoza. No, zahvaljujuæi dobroj igri u odbrani Èesi su zaustavljeni, a malo po malo naša selekcija se pribli¾avala.

Ulaskom Mirze Teletoviæa stvari su se itekako promijenile. Jedan od najboljih krilnih centara Evrope brzo je pokazao da mu je mjesto u prvoj petorki. Prvo je pogodio trojku, zatim odigrao korektnu odbranu, a zatim još jednom poentirao za smanjene vodstva (24:26). Da nije bilo brozpletosti u našoj igri na poluvremenu bi rezultat bio drugaèiji. Ovako, Èesi su imali poen prednosti (30:29).

Treæa èetvrtina pokazala je najgore lice naše mlade selekcije. Nije bilo smišljenih akcija pa su nerezonski šutirali Bajramoviæ, Bremer i Ðedoviæ, ali njihove lopte nisu našle put do koša. Èesi su to obilato koristili te su preko Bende, Sokolovskog i Wlscha u 36. minutu imali velikih 18 poena prednosti (59:41).

Pokušao je selektor Bajramoviæ sa nekim izmjenama, ali niti jedan od prvotimaca nije odigrao onako kako se to od  njega oèekivalo. Mnogo soliranja, izgubljenih lopti, promašenih slobodnih bacanja, uzrokovali su da je Èeška na kraju slavila sa 14 poena prednosti.

 

sportsport.ba