Kvalifikaciona utakmica Uefa EP U17

Image

NorveskaBosna i Hercegovina 2-0 (0:0)

Sportski park Muldersingel Wezep, 18 mart 2008

Norveska:Arild Ostbo, Lars-Gunnar Johnsen, Ole Martin Tunheim, Espen Knudsen, Torjus Aaland, Abdisalam Ibrahim (zuti karton/46.min Stian Ringstad), Vegar Eggen Hedenstad, Omar Elabdellaoui, Bardh Shala, Christian Landu Landu, Torsten Andersen Aase

Bosna i Hercegovina:Tino Divkovic, Pero Zovko, Josip Crnjac, Benjamin Colic, Josip Anicic, Ognjen Radulovic (/62.min Stefan Baric), Damir Zlomislic, Dino Fazlic (zuti karton), Senad Alic, Dzenan Durak, Aleksandar Nikolic

Suci:
Mario Vlk (Slovacka)
Asistenti: Somolani (Slovacka), Langkamp (Holandija)
Cetvrti zvanicnik: Liesveld (Holandija)


Reprezentacija Bosne i Hercegovine u nogometu U17 nije uspjela izboriti plasman na EP za igrace ove starosne dobi koje se odrzava u Antalya (Turska). U odlucujucoj utakmici ovog kruga kvalifikacija nasa reprezentacija porazena je od selekcije Norveske sa 2:0. U drugoj utakmici selekcija Holandije savladala je Madjarsku sa 2:0 i plasirala se na zavrsnicu evropskog prvenstva.

Tuga i ponos na istoj ravni

Zbunjene, uplakane i tuzne oci. Sok i nevjerica u ocima nasih djecaka. A onda i surova spoznaja. Nakon danasnje izgubljene utakmice protiv Norveske prestade djecacki san. Stajali su nasi djecaci na terenu stadiona WHC u Wezepu u beznadju. Ne za dugo. Vjerni i vjecni BHFanaticosi porucuju im sa tribina:''Vi ste Bosna!''.
Onda i sidjose na teren i pruzise im ruku, zagrljaj, i toplu rijec ohrabrenja i nade.
''VI ste nas ponos, VI ste nasa buducnost, i bicemo uvijek uz VAS. Danas nije uspjelo, ali vidimo se mi opet da se zajedno ponovno veselimo kao u posljednjih nekoliko dana. Glavu gore djeco i nado Bosne i Hercegovine!''.

Sampanjac koji je bio namjenjen za pobjedu posluzio je danas kao mali poklon i izraz zahvalnosti za sve plemenito i vitesko sto su nasi mladi nogometasi ucinili igrajuci za Bosnu i Hercegovinu.
Potekao je danas vise kao lijep bosanski obicaj kada se tjeraju zli dusi i prizeljkuje sreca u neko ljepse, buduce vrijeme. I dok se djecaci pomalo sabrase ohrabreni rjecima utjehe pozdravljajuci BHFanaticose, primjecujemo utucenog selektora Stojnica, njegove pomocnike Sadikovica, Kokica i Milkanovica. Tuzni su i veliki Josip Katalinski, fizio Catibovic, i ekonom Keco. Svima odsutan izraz lica. Izraz lica kao u roditelja kojemu su bolesna djeca.
''Pokusali smo sve…Nije islo. Dali smo sve od sebe''.

Ne treba dalje. Vidjelo se. Prepoznalo se to od prve utakmice. I zato danas i ovih dana niko ne treba da bude tuzan. Danas su izgubljene kvalifikacije, ali smo upoznali novu generaciju bosansko-hercegovackih nogometasa koji srcem igraju za dres svoje zemlje i koji su prava ekipa. Slozna i neraskidiva. I to je strucni stab cuo od BHFanaticosa, koji su ovu ocjenu donijeli jos od samog pocetka naseg druzenja. Strucni stab se zahvalio na svemu i primio te rijeci na srce. Ne kao utjehu, vec kao istinu.

Danas smo kuci ispratili skolovane i disciplinirane buduce asove naseg nogometa. Ispratili smo i njihove dobre ucitelje koji su ucinili sve da se za njih sazna. Sa sporednog parkiralista skromnog holandskog provincijskog kluba u buducnost smo ispratili buduce pobjednike i sampione. Ispratili smo one od kojih se zaziralo. Ispratili smo one koje su protivnici tukli i mlatili na terenu. Veliki protivnici. Oni veliki a pocesto prljavi, a mi mali i uvijek cisti. Dobismo jedan zuti karton za citav turnir.
Oni nama izbijali zube, lomili i gnjecili kosti, krvarili glave…Sve iz straha od nas. Zato ne dozvoljamo reci da nismo uspjeli, niti da su oni bolji. Sve sto smo u Holandiji u zadnjih nekoliko dana uradili kao nogometni tim bilo je vise nego sportsko nadmetanje. Otvorili smo im svima opet srce i pokazali da je cisto i iskreno. Njima i njihovim velikim zemljama i nogometnim kulturama. Znali su to oni i dosad, ali neka znaju i odsad. I mi moramo kojesta znati i zapamtiti. Moramo znati vratiti istom mjerom ponekad, ako ne i uvijek. To nije necasno reci. Barem je nama Bosancima i Hercegovcima odbrandbeni mehanizam protiv takvog zla urodjen. Zapamtiti moramo imena clanova tima nase reprezentacije U17.

Tino Divkovic (Sloboda), Pero Zovko (Zrinjski), Josip Crnjac (Siroki Brijeg), Benjamin Colic (Zeljeznicar), Josip Anicic (Zrinjski), Ognjen Radulovic (Modrica), Damir Zlomislic (Siroki Brijeg), Dino Fazlic (Werder Bremen), Stefan Baric (Hajduk), Dzenan Durak (Zeljeznicar), Aleksandar Nikolic (Modrica), Semir Bukvic (Bosna Visoko), Kenan Handzic (Sarajevo), Srdjan Stojnic (Borac), Sanel Alic (Celik), Filip Grbesic (Siroki Brijeg), Mahir Karic (Zeljeznicar), Jovan Vujanic (Modrica).

Hvala vam.

Hvala i vasim uciteljima i onima koji su se o vama starali kao pravi roditelji na ovom putu vase karijere. To su: koordinator – Josip Katalinski, selektor – Velimir Stojnic, pomocnik – Ante Kokic, pomocnik – Denis Sadikovic, trener golmana – Danimir Milkanovic, fisio – Nedim Catibovic, ekonom – Fuad Keco.

 

BHF WEB TEAM