''Ratom'' do povoljnog rezultata

ImageVelimir Stojnic, selektor nogometne reprezentacije BiH U17:

''Ratom'' do povoljnog rezultata


Vidno opusten i zadovoljan nakon jako teske utakmice protiv Madjarske (2:2), selektor naseg tima Velimir Stojnic za www.bhfanaticos.com:

''Izdrzali smo sve ovo. Ne znam vise ni sam kako da ovo nazovem. Ovo je bio rat na terenu, i prezadovoljan sam ovim rezultatom. Od samog pocetka nametnuli su nam svoje i fizicke i takticke uslove igre. Iako smo vec rano dosli do vodjstva, nisam bio zadovoljan u prvih pola sata igre. Bilo je prisutno i malo treme pojacane posljedicama dobrog rezultata iz prve utakmice (zvonili su mobilni telefoni mnogih menadzera) tako da je njihov pritisak bio radi toga jos veci i opasniji. Zbog svega ovoga mislim da je ovaj rezultat vise nego realan, a osim toga otvara nam taj sedmi bod. Mislim da protiv Norvezana mozemo da se nosimo i da mozemo u toj utakmici sami da rjesimo pitanje konacnog plasmana na EP.''.

Vidljeli smo i veceras da se nakon postignutog izjednacujuceg pogotka, kao i u prvoj utakmici, protivnik uplasio naseg tima, i odlucio jako grubom igrom presjeci nasu navalu. Govori li ova cinjenica da se protivnici sa strahopostovanjem odnose prema nama, pa makar nas zbog toga i tukli po terenu? Znaci li to da u takvim trenucima imamo jos jedan, dodatni kvalitet?

''Kada smo prisli pripremama za ovu utakmicu kontaktirali smo i selektora hrvatske reprezentacije Gudelja koji nas je obavjestio da cemo morati trpiti i madjarsku prljavstinu a i grubost, a mozda cak i odredjenu presutnu dozvolu arbitara za takve stvari. Medjutim sve smo izdrzali. Nadmudrili smo ih, vratili igru u drugom poluvremenu i napraviti dobar rezultat.''.

Selektora Stojnica pozdravljamo i obecavamo ponovni susret u utorak kada se igra posljednja, odlucujuca utakmica protiv Norvezana, a lovimo i do mikrofona dovodimo jednog od ljubimaca nasih navijaca, lijevog branica Josipa Crnjca. Nakon optrcanog pocasnog slavljenickog kruga i susreta uz podignute ruke sa BHFanaticosima, upitkujemo ''Crnoga'':

''Crni, ovo je bila jos jedna tvoja fenomenalna utakmica. Opet puni startovi, opet sprintanja, opet klizeci…do zadnjega daha. Jesi li jos citav? Da nije gdje nesto napuklo?''.

''Nije, jos je dobro i sve je na svom mjestu. Ma, malo sam se bio prepao u pocetku.''.

''Kako bolan prepao? Ti?!''.

''Ma, nisam bio bas 100% fokusiran, ali tokom utakmice sam se ''vratio''. Pogotovo u poluvremenu kada nas je selektor tako lijepo motivirao da ni meni niti svima nama nije bilo prepreke.''

''Sta cemo raditi Norvezanima u utorak?''.

''Isto sto smo radili Nizozemcima, a i danas Madjarima. Boricemo se protiv njih i pokusati ih nadigrati''.

''Ok, nego mogao bi sada i skinuti taj znojem pretopljen dres. Eto iz njega vodopadi teku…''.

Stidljivi osmjeh bez odgovora. Kao odobrenje i slaganje. Odlazi sa svojim suigracima u svlacionicu, iz koje se ori:
Nama niko nista ne moze!

Josip Katalinski
, koordinator reprezentacije Bosne i Hercegovine nasao se i ovoga puta na sredini terena sa ostalima. Njegove kratke impresije:


''Bilo je malo treme u prvom poluvremenu sto je ucinilo svoje, tj. odrazilo se na nasu igru. Srecom, selektor je sjajno reagirao u poluvremenu sto je rezultiralo totalno drugacijom, poboljsanom igrom u nastavku. To je porodilo i danasnji, jako dobar rezultat od 2:2.''.

Da ne kalkuliramo i da ne izmisljamo moguce scenarije pred predstojecu utakmicu sa Norvezanima?

''Nema potrebe. Istini za volju, smatramo da su Norvezani laksi protivnik od Madjara i Holandjana za nas, ali to ne mjenja apsolutno nista. Nase se pozicije ne mjenjaju, mi moramo dalje i iako su Norvezani vec ispali ne zaboravimo da se radi o Skandinavcima.''.

Zadovoljan je bio i Mirza Sadikovic, asistent-selektor naseg tima.

''Ovo je sjajno. Ja i dalje mislim da su Madjari jaci protivnik od Holandjana i po kvalitetu, a da ne govorim o fizickoj spremi. Mi smo uradili sve sto smo mogli i isplatilo se. Poveli smo, da bi onda primili dva ''ruzna'' gola nastala nakon nasa dva kiksa. Medjutim, pozitivno se zavrsilo i mozemo biti ponosni. Ovo nam puno znaci, a da ne govorim sta sve ovo predstavlja za nogomet Bosne i Hercegovine.''

Nakon sto su na stadionu Columbia Apeldoorn ugasena svjetla i zavrseno takmicenje ovoga ciklusa kvalifikacija, srecemo i dva sjajna igraca. Dino Fazlic i Dzenan Durak prije ulaska u igracki autobus koji ih odvodi u hotel Tulip u Apeldoornu pozdravljaju BHFanaticose i obecavaju dobar rezulutat u zadnjoj utakmici.
I mi napustamo Apeldoorn. Za tri dana selimo se jos dalje na sjever Holandije u zelji da tamo u Wezepu proslavimo sa nasim mladim junacima plasman na zeljenu zavrsnicu evropskog prvenstva u nogometu za igrace mladje od 17 godina.

www.bhfanaticos.com