Kako staviti soli na rep bh nogometnoj mafiji?

ImageKako stati na kraj mafiji u bh nogometu? Sami nikako, ali uz pomoæ UEFE vrlo lako! Klub koji ima minus na raèunu treba odmah diskvalificirati. Kao Austrijanci GAK. Ali hoæemo li onda imati ijedan klub?

 MOSTAR – Ništa nije novo ako ka¾emo kako bh sportom, poglavito nogometom, vlada mafija. Mafija kojoj se ne mo¾e stati na kraj! Ili, mo¾da mo¾e? Sliènog su mišljenja bili i èelnici srbijanskih klubova, no kod njih je veæ u pojedine klubove upala financijska policija i proèešljala situaciju, a kako imamo informacije od bliskog izvora iz Beograda uskoro æe doæi i do pretresa u Crvenoj Zvezdi, odnosno Partizanu, vodeæim srbijanskim klubovima.

U Bosni i Hercegovini je nešto takvo, bar za sada nemoguæe, jer je BIH po mnogo èemu miljama iza Srbije. U sportu posebice. Primjerice, u srijedu je u tuzlanskoj Slobodi odr¾ana redovna Skupština ovog nogometnog kluba i tom prilikom je obznanjeno kako FK Sloboda trenutno duguje 6 milijuna maraka!

Spomenuti dug je navodno nastao u razdoblju 1.1.2004.- 15.8.2007. godine. U relativno kratkom vremenskom razdoblju potrošeni su, za bh prilike, ogromni novci, no nitko ne spominje kako se to uopæe moglo dogoditi, a kamoli da upire prstom u mo¾ebitnog krivca!

Što je vrlo zanimljivo, Tuzlaci su u spomenutom razdoblju uglavnom "pre¾ivljavali", jer nisu imali ni nekih posebnih rezultatskih uspjeha, a nisu dovodili ni skupocjena pojaèanja, pa se tek mo¾e zamisliti kako se radilo u nekim drugim klubovima? Aktualnoj Upravi Slobode u svakom sluèaju pohvale što su javno objavili ove podatke.

Rukovodstvo ovog kluba je na spomenutoj sjednici èak istaknulo kako se ima u zimskom prijelaznom roku igraèki ojaèati? A duguju 6 milijuna maraka! I još su gospoda javno kazala kako æe se obratiti Vladi FBIH i inzistirati na oprostu jednog dijela duga? Vjerojatno jednog veæeg!

Kao da imaju u svojim redovima Davida Beckhama pa æe se stabilizirati prodajom dresova! Zanimljiv je i sluèaj s Modrièa Maximom. Njihov najbolji igraè i prvi strijelac Premijerlige BIH u sezoni 2006/07., Stevo Nikoliæ, ovog je ljeta imao primamljivu ponudu otiæi u njemaèki Kaizerslautern, no nije otišao, a navodno nije stoga što je direktor kluba Marijan Jeliæ napravio suradnju s jednim menad¾erom koji zastupa sve igraèe ovog kluba?

Dakle, igraèi nemaju slobodu samoodluèivanja! Oni su u BIH roblje! Kao kurve u pojedinim zemljama istoènog bloka, pa i nekih bh zabiti i veæih gradova. Sliènih primjera ima i u nekim drugim klubovima, ali "uljare" namjerno spominjemo jer su trenutno vodeæa momèad prvenstva.

Menad¾erska, trenerska, sudaèka mafija. Na¾alost, postoji i novinarska, jer se pojedine kolege iz struke prodaju za sitnu lovu, pišu po ZAPOVIJEDIMA kako je sve divno, krasno u onom klubu koji oni prate, a kako u drugima ništa ne valja! Takvi su mo¾da i najgori, a svi se sami najlakše mogu prepoznati.

A tek kada se u vrhu klupske Uprave jednog, pazite sada ovo, ne premijerligaške veæ prvoligaške momèadi, nalazi osoba koja je ujedno èelni èovjek jednog medija (tiskovine), pa su novinari sportske rubrike tog medija prisiljeni više pisati o tom prvoligaškom nego bilo kojem premijerligaškom klubu? I takvih na¾alost imamo. A instalirala ih visoka bh politika!

Do kada æe mafija vladati? Prièe o Zakonu o sportu su obièni šupljaci, jer u bh nema te sile koja toj mafiji mo¾e staviti soli na rep. Konkretno u nogometu mo¾e pomoæi samo UEFA. A pomoæi æe na taj naèin ukoliko bude istina da klub u sezonu 2009/10. ne mo¾e krenuti s minusom na svom raèunu, jer æe u suprotnom biti diskvalificiran i izbaèen u 2-3 ranga ni¾e. Sjeæate se kako su Austrijanci to zgodno uèinili s GAK-om iz Graza? A to nije bio mali klub u Austriji.

To je jedini recept kada je rijeè o bh sportu. Sami smo nemoæni, ali je Big Brother svemoæan. Europa ne oprašta, premda i tu ima rupa u Zakonu, pa primjerice ukoliko se ®eljeznièar nemogne išèupati od utapanja jednostavno se mo¾e preregistrirati, primjerice, u Unis Vogošæa ili Radnik Had¾iæi i na taj naèin nastaviti djelovati.

Napraviti fuziju s nekim manjim klubom i idemo dalje. Zamislite ono bh ligu u kojoj se za titulu prvaka u 2009/10 sezoni bore Radnik (Had¾iæi), Vratnik, Bjelopoljac (Mostar), Vir (Posušje), Ðerzelez Zenica, FK Tuzla, BSK (Banjaluka), Ljuti Dolac (Široki Brijeg)… Ma, ludilo od lige!

 pincom.info/DANIJEL IVANKOVIÆ