Počele pripreme za utakmice sa Francuskom i Belgijom

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine počinje s pripremama za ciklus kvalifikacija za svjetsko prvenstvo u Kini naredne godine.

Najbolji košarkaši BiH 29. juna igrat će protiv Francuske u Tuzli, a 2. jula gostuju Belgiji. Okupljanje je počelo jučer, ali selektor BiH Duško Vujošević za ovaj ciklus kvalifikacija neće moći računati na nekoliko košarkaša.

Naime, Vujošević neće moći računati na povrijeđene Andriju Stipanovića i Miralema Halilovića i Milana Miloševića, dok Emir Sulejmanović boluje zaušnjake, a bolestan je i Sani Čampara.

Ipak očekuje se da Milošević bude spreman za sedam dana.

Također, Markus Lončar bi se trebao naknadno priključiti pripremama košarkaške reprezentacije.

Od novih igrača na koje selektor računa su dvojica članova Sparsa Ibrahim Durmo i Refik Bašić, a u Sarajevo je doputovao i Robert Rikić.

Nekoliko košarkaša će zakasniti na okupljanje. Džanan Musa zbog NBA drafta, kao i Ajdin Penava koji također ima obaveze u SAD-u, Elmedin Kikanović i Amar Gegić još uvijek nastupaju u matičnim klubovima u doigravanju, a Nemanji Gordiću je potrebno nekoliko dana odmora zbog naporne sezone.

Okupljanju prisustvuje bh. centar koji nastupa u NBA ligi Jusuf Nurkić, a koji zbog obaveza s ugovorom u SAD-u neće nastupiti u ovom ciklusu kvalifikacija. Ipak, postoji mogućnost da će se ponajbolji bh. košarkaš odazvati selektoru Vujoševiću u septembru ukoliko naša selekcija izbori naredni krug kvalifikacija.

Upitno je i da li će se Nedim Buza pojaviti na ovom okupljanju.

Podsjećamo, poslije beka Darussafake Scottie Wilbekina, koji je odlučio da obuče dres Turske, otpala je mogućnost da BiH selekciju u predstojećem kvalifikacionom “prozoru” za plasman na Svjetsko prvenstvo pojača odlični strijelac Josh Adams. Košarkaški savez nije uspio da riješi proceduru oko dobijanja državljanstva za igrača Bešiktaša i on neće biti u timu u duelima sa Francuskom i Belgijom. Ostaje otvoreno pitanje da li će Amerikanac moći da zaigra za BiH u septembru u sljedećem kvalifikacionom prozoru.

BiH se u kvalifikacionoj grupi E nalazi na trećem mjestu s istim brojem bodova kao i drugoplasirana Rusija. Prva je Francuska s maksimalnim učinkom od četiri pobjede, dok je Belgija zadnja s četiri poraza.

FENA/BHF PRESS