Davis Cup: BiH u Japanu u septembru

Teniska reprezentacija BiH putuje u Japan na play-off za ulazak u Svjetsku grupu Davis Cupa, odlučeno je danas žrijebom održanim u sjedištu Međunarodne teniske federacije (ITF) u Londonu.

Očekuje nas težak protivnik, ali i veliki izazovi da se organizuje put i pripreme naše selekcije, smatraju u Teniskom savezu BiH, te se nadaju podršci sportske javnosti, državnih struktura i privrednika kako bi se što bolje spremili za ovaj, do sada najvažniji meč naše Davis Cup reprezentacije.

Susret je na rasporedu od 14. do 16.septembra, a igrat će se u trodnevnom formatu i na tri dobijena seta.

Argentina – Kolumbija
Velika Britanija – Uzbekistan
Australija – Austrija (Austrija domaćin)
Švicarska – Švedska
Srbija – Indija
Kanada – Holandija
Češka – Mađarska (Mađarska domaćin)
Japan – BiH

”Sigurno je da nas očekuje nezgodno gostovanje”, prva je reakcija Tomislava Brkića, kapitena i igrača Davis Cup tima BiH, nakon što je žrijebom u Londonu izvučen Japan za protivnika i domaćina našim teniserima u play-off-u za ulazak u Svjetsku grupu.

”Tim za koji igra Kei Nishikori ne može biti lagan protivnik”, kaže Brkić i dodaje da očekuje da naši domaćini odaberu tvrdu podlogu za ovaj susret.

”Ne znamo ko će za njih igrati, ali imaju još dobrih igrača kao što su Taro Daniel i Yuichi Sugita, mogli smo dobiti neke lakše, ali i teže protivnike, ipak za nas je najvažnije da smo svi zdravi i da ostanemo u formi i da se fokusiramo na naše pojedinačne mečeve i da do tada pravimo dobre rezultate”, smatra naš kapiten.

Prvi reket BiH Damir Džumhur priznao je da daleki istok nije bio željena opcija.

“Svi smo nekako priželjkivali Švicarsku, Mađarsku pa čak i Srbiju iz više razloga, a jedan od tih razloga je što bismo ostali u Evropi i ne bismo putovali daleko”, rekao je Džumhur.

Prema njegovim riječima, ključni razlog zbog kojeg su se nadali pomenutim protivnicima je udaljenost.

“Najgori izbor bili su Japan i Australija u gostima. Igrati kući s njima bilo bi ok, ali pred kraj sezone ići na tako dalek put neće biti nimalo lako. Međutim, šta je, tu je. Težak žrijeb”.

Jasno je svim ljubiteljima “bijelom sporta” ko će predstavljati najveću prepreku za prolaz u Svjetsku grupu Dejvis kupa – trenutno 39. na ATP listi.

“Naravno, sve zavisi od toga da li će Kei Nišikori igrati, ali 99 odsto će igrati, jer igraju pred domaćom publikom. Oni imaju i solidne dubl igrače. Pretpostavljam da će biti tvrda podloga zbog Nišikorija, ali imamo šanse. Ovo nije nemoguće, biće teško, mi ćemo dati sve od sebe”.

Na kraju razgovora, Džumhur je istakao da bi plasman u Svjetsku grupu Dejvis kupa bio istorijski uspjeh za BiH.

“Prvi put igramo plej-of i vjerujemo da možemo napraviti nevjerovatan uspjeh i plasirati se u Svjetsku grupu što bi bio zaista ogroman rezultat za nas igrače, ali i za cijelu Bosnu i Hercegovinu”, zaključio je dvadesetpetogodišnji Sarajlija.

TS BIH/mondo.ba/BHF PRESS