Ženska U20 reprezentacija posljednjeplasirana na Europskom prvenstvu A divizije u Portugalu

Nakon što je prekjuče porazom od Litvanije i zvanično potvrdila svoj nastup naredne godine u B diviziji, jučer je naša ženska U20 reprezentacija upisala novi, a ujedno i posljednji poraz na ovogodišnjem Europskom prvenstvu A divizije održanom u Portugalu.

U borbi za 15. mjesto bolja je bila selekcija Turske i tako našu selekciju postavila na posljednje mjesto. Bio je ovo sedmi poraz u isto toliko odigranih utakmica.

Iako su u jučerašnjoj utakmici na poluvrijeme naše djevojke otišle sa četiri poena prednosti (37:33), u nastavku susreta Turkinje su obje četvrtine (19:27; 14.21) riješile u svoju korist i tako upisale pobjedu sa 11 poena razlike rezultatom 70:81.

Najefikasnija u današnjem susretu protiv Turkinja bila je Milina Mišeljić sa postignuta 36 poena.

BOSNA I HERCEGOVINA – TURSKA 70:81 (16:22, 21:11, 19:27, 14:21)

Kada je u pitanju statistički učinak naših djevojaka u sedam odigranih utakmica na prvenstvu u Portugalu Melisa Brčaninović je prvi strijelac ekipe sa prosjekom od 23 poena po utakmici (ukupno 161 postignut poen). Sa ovim učinkom Melisa je ujedno i prvi strijelac Europskog prvenstva u Portugalu.

Druga je Milina Mišeljić sa prosjekom od 14,2 poena (pet odigranih utakmica), a treća Jovana Marković (9,7 poena po utakmici, sedam odigranih utakmica).

Kada je u pitanju skok igra, Jovana Marković sa prosječno 6 skokova po utakmici u 7 odigranih utakmica je prva, sa utakmicom manje i istim prosjekom skokova Ivona Krakić je druga, a sa 5,3 skoka po utakmici Nedžla Kovačević je treća.

Dragana Domuzin sa prosjekom od 4 asistencije po utakmici prvi je asisten ekipe i sedmi na prvenstvu. Brčaninović i Kovačević su drugi odnosno treći asistent sa prosjekom od 3,6 asistencije po utakmici.

Na terenu najviše su provele Melisa Brčaninović (prosjek 34,1 minuta po utakmici), Jovana Marković (33 minute) i Nedžla Kovačević (31,7 minuta).

Statistički učinak ženske U20 reprezentacije na EP u Portugalu

Od 12 košarkašica koje su ove godine nastupale za U20 selekciju njih 8 ima pravo nastupa za ovu selekciju naredne godine. Košarkašice kojima je ovo bio posljednji nastup u dresu U20 selekcije su: Lejla Omerbašić, Nedžla Kovačevič, Jovana Marković i Zerina Alispahić.