Bod protiv Bjelorusije u posljednjoj utakmici turnira druge runde kvalifikacija za SP 2018

Ženska seniorska odbojkaška reprezentacija BiH večeras je u jednoj izuzetno kvalitetnoj, dinamičnoj i uzbudljivoj utakmici poražena od reprezentacije Bjelorusije koja se trenutno nalazi na 13. mjestu na rang listi CEV-a.

Prvi set otišao je u korist reprezentacije Bjelorusije. U drugom setu BiH je imala tri set lopte, ali je Bjelorusija preokrenula rezultat i odnijela set u svoju korist. U trećem setu BiH je prikazala bolju igru i odnjela set u svoju korist sa 7 poena razlike. U četvrtom setu igralo se poen za poen da bi BiH na kraju odbranila dvije set lopte i uspijela preokrenuti rezultat u svoju korist za 2:2 u setovima. Peti set Bjelorusija započinje kvalitetnije, pravi veću prednost i osvaja peti set za konačnih BiH – Bjelorusija 2:3 (po setovima: 17:25, 25:27, 25:18, 27:25 i 7:15) – ukupan zbir 101:110.

Rezultati seniorki na turniru druge runde kvalifikacija za SP 2018 (domaćin turnira: Belgija)

Imajući u vidu izuzetno jaku grupu u kojoj se našla BiH (33. mjesto na CEV rang listi), kvalitet i rejting na rang listi CEV-a većine reprezentacija učesnica (Italija na 3. mjestu, Belgija na 7. mjestu, Bjelorusija na 13. mjestu, Španija na 18. i Latvija na 22. mjestu) može se konstatovati da su seniorke BiH prikazale jako dobru igru tokom turnira i pružile jak otpor drugim reprezentacijama koje su važile za favorite u utakmicama sa BiH.

Konačna tabela turnira druge runde kvalifikacija za SP 2018 (domaćin turnira: Belgija)

Prvo mjesto u grupi pripalo je odbojkašicama Italije koje su na taj način ostvarile direktan plasman na Svjetsko prvenstvo, dok će reprezentacija Belgije kao drugoplasirana u grupi još jednu šansu za odlazak na Svjetsko prvenstvo imati kroz treću rundu takmičenja.

OS BIH/BHF PRESS