U-17: Pobjeda nad Moldavijom za plasman u Elitni krug kvalifikacija

Kadetski reprezentativci Bosne i Hercegovine još jednom su uspjeli da se plasiraju u Elitni krug kvalifikacija. Oni su danas u Kišinjevu sa 1:0 pobijedili Moldaviju u drugom kolu kvalifikacionog turnira grupe 1.

Nakon početnog ispitivanja snaga i igre između dva šesnaesterca prvi su zaprijetili Moldavci. Igrala se 23’ kada je Osipov šutirao sa preko 25 metara, ali je pogodio prečku.

Pet minuta poslije bh tim je došao do prednosti. Eldin Omerović je izveo slobodan udarac iskosa sa lijeve strane, blizu aut linije. Kada su svi očekivali centaršut, igrač Slobode je šutirao izravno na gol i prevario golmana Apostolachia za 0:1.

U finišu prvog poluremena kadetska reprezentacija Bosne i Hercegovine je imala još jednu odličnu priliku. Milan Savić je oduzeo protivniku loptu i sa desne strane ušao u moldavski kazneni prostor, asistirao Šikanjiću koji je šutirao pored Apostolachia, ali je neko od defanzivaca Moldavije izblokirao udarac na gol liniji. Lopta se odbila do Savića koji šutira preko gola.

Još jednu veliku priliku izabranici Sakiba Malkočevića su imali u 54’. Posljednji igrač odbrane u Moldaviji je promašio loptu na sredini terena, a na nju je natrčao Marušić i krenuo sam prema protivničkom golu. Apostolachi je na vrijeme istršao i spriječio reprezentativca BiH da postigne gol. Tri minute poslije pokušao je i Omerović, ali je moldavski golman još jednom bio na visini zadatka.

Nastavio je naš tim sa napadačkom igrom koja nam je u 71’ donijela novu šansu. Nakon odlične akcije Milan Šikanjić je šutirao sa ivice kaznenog prostora, a lopta je otišla pored gola. U 77’ je pokušao i Marušić iz velike udaljenosti, ali je Apostolachi odbanio.

Do kraja susreta „U-17“ reprezentativci BiH su čuvali prednost i došli do druge pobjede u kvalifikacijama i plasmana u Elitni krug.

Bosna i Hercegovina-Moldavija 1:0 (1:0)
Stadion: Zimbru 2, Kišinjev.
Sudija: Dominik Ouschan (Austrija).
Pomoćnici: Stefan Gamper (Austrija), Radek Kotik (Češka Republika).
4. sudija: Zbynek Proske (Češka Republika).

Golovi: 0:1 Omerović (28’).

Žuti kartoni: Osipov, Coputerco, Revenco, Sobraneschi (Moldavija).

Bosna i Hercegovina: Jasmin Kršić, Enio Zilić, Dobrica Tegeltija, Rijad Sadiku, Jusuf Gazibegović, Stefan Santrač, Miralem Ramić (41. Đani Salčin), Milan Šikanjić (80. Denis Kahrimanović), Eldin Omerović, Armin Imamović, Milan Savić (41. Domagoj Marušić). Selektor: Sakib Malkočević.

Moldavija: Cristian Apostolachi, Ioan Calin Revenco, Eduard Ciornii, Daniel Dumbravanu, Constantin Brinza (75. Vlad-Vladimir Sobraneschi) , Alexandru Osipov, Nichita Coputerco, Grigore Coscodan (67. Lucian Anghel), Alexandr Cuzmenco, Vasili Stefu, Daniel Mirzac. Selektor: Alexandru Guzun.

U drugom susretu grupe i Rusija je sa 1:0 pobijedila Latviju.

Rusija i BiH su prve na tabeli sa po 6 bodova, te su kolo prije kraja obezbijedile plasman u narednu kvalifikacionu fazu, dok su Moldavija i Latvija bez bodova.

Posljednje kolo grupe 1 biće odigrano u srijedu, 28. septembra u 15.00 sati a sastaće se Bosna i Hercegovina-Rusija i Latvija-Moldavija.

N/FS BIH