Poraz od Rusije u Mejdanu, Mulaomeroviću su krivi svi: Teletović, Nurkić, sarajevski mediji…

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine sinoć je u tuzlanskom Mejdanu odmjerila snage s Rusijom u trećem kolu kvalifikacija za Eurobasket. Slavila je Rusija rezultatom 78:67.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine bolje je otvorila susret s Rusijom. Prvih pet minuta igralo se koš za koš, a onda su naši košarkaši predvođeni Mirzom Teletovićem došli do deset poena prednosti. Teletović je postigao 11 poena u prvih deset minuta utakmice, a naša reprezentacija vodila je rezultatom 22:12.

Nastavili smo odlično i u drugoj četvrtini, a nešto više od četiri minute prije kraja utakmice naš nacionalni tim vodio je rezultatom 34:18. Potom su Rusi zaigrali mnogo bolje, uspjeli smanjiti rezultat i na odmor otići s osam poena zaostatka (39:31).

Treća četvrtina opet je donijela probleme reprezentaciji Bosne i Hercegovine. Nakon samo tri minute igre Rusi su došli do izjednačenja (40:40). Četiri minute prije kraja treće četvrtine Rusija dolazi do prednosti (47:45). Rusija je treću četvrtinu dobila rezultatom 24:12 i u posljednjih deset minuta ušla s vodstvom 55:51.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u prve četiri minute igre u posljednjoj četvrtini držala je priključak, a trojkom Karaseva Rusija je otišla na plus sedam (65:58). Rusija do deset poena prednosti dolazi tri minute prije kraja susreta. Rusi su mirno priveli susret kraju i slavili rezultatom 78:67.

Najefikasniji u redovima Rusije bio je Timofej Mozgov sa 17 postignutih poena, dok je u našem timu 23 postigao Teletović.

Nakon sinoćnjeg poraza bh. košarkaša u Tuzli protiv ruske reprezentacije rezultatom 67:78, selektor Damir Mulaomerović na konferenciji za medije prvi put je javno govorio o prisutnoj nedisciplini u bh. reprezentaciji, javlja Anadolu Agency (AA).

Kada je pred kraj meča kapiten Mirza Teletović gotovo ušao u fizički obračun sa Džananom Musom, a publika skandiranjem Musinog prezimena podržala najmlađeg bh. reprezentativca, Mulaomerović je naveo da smo na terenu mogli vidjeti nedopustivo ponašanje.

“Nedopustivo je da kapiten ekipe tako reagira. Nedopustiv je bio i dio odgovornosti koji je Nurkić pokazao. U svlačionici smo imali buran razgovor, kako bismo jedni drugima u lice rekli šta mislimo. Što se tiče nediscipline, u ovom trenutku ih niko, ne samo ja, ne može disciplinirati”, istaknuo je Mulaomerović.

Upitan o navodnim “strujama u reprezentaciji” i izdvajanju Teletovića i Jusufa Nurkića, te njihovom nepojavljivanju na druženju s publikom dan uoči utakmice, sugeriranju kolegama da novinarima ne odgovaraju na pitanja i izlasku na zagrijavanje kada su se svi igrači već uveliko pripremali za utakmicu, Mulaomerović je rekao da je to njihova lična stvar.

“Njihova je privatna stvar hoće li javno istupati ili ne. Ja tu ne mogu ništa, ruke su mi vezane. Nurkić je sa 22 godine budućnost naše košarke. Poštujem njihove igračke veličine, ali i sve ostale momke koji su tokom posljednjih mjesec i po dali svoj maksimum”, naglasio je Mulaomerović, dodajući “da smo riješili šta smo imali, a vidjet će se ko će ići u Švedsku”.

Također, Mulaomerović je rekao da prihvata odgovornost za gubitak ovog važnog meča u kojem se priželjkivala pobjeda.

“Vodi se neviđena haranga od strane pojedinih sarajevskih medija koji stvaraju negativnu atmosferu oko reprezentacije. Čak su i poslije dobijene utakmice protiv Švedske iznosili salve negativnosti. U isto vrijeme niko ne spominje da radimo iako nam nedostaju igrači. Želim da se ovi momci plasiraju na Evropsko prvenstvo, a ako sam ja problem, ja ću otići”, rekao je bh. selektor.

Komentirajući sinoćnju igru, Mulaomerović je podsjetio da je BiH u jednom momentu imala 16 poena razlike, ali da su kasnije popuštali, da bi u drugom poluvremenu igra bila, rekao je, “vrlo neodgovorna”.

Sergej Bazarevič, selektor reprezentacije Rusije, izjavio je da je očekivao tešku utakmicu, jer je znao da će Bosanci i Hercegovci igrati najbolje što mogu.

“U prvoj polovini nismo igrali kako smo se dogovorili, a agresivnom igrom u preostalih 20 minuta, postigli smo ovakav rezultat. Navijači su bili fenomenalni i sve vrijeme su navijali za svoj tim, a ovom prilikom ja im se zahvaljujem za aplauz koji su i nama uputili na kraju utakmice”, rekao je Bazarevič, dodajući da radi na vraćanju nekadašnjeg imidža ruskoj košarci.

Radio Sarajevo/Anadolija