Petrović: Očekujem žestoku bitku protiv Slovenije

Selektor košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Aleksandar Petrović zadovoljan je uvodnim provjerama u Sloveniji protiv Gruzije koju smo u prvom meču pobijedili u Celju (68:63), a u drugom pretrpjeli poraz u Jesenicama (78:81).

– Utakmice su pristupom i energetskom potrošnjom više ličile na Evropsko prvenstvo nego prijateljske susrete bez obzira na to što su nama bile prve provjere, a Gruzijcima već peti ili šesti meč.

Normalno, gledao sam što više da rotiram igrače. Već lagano izvlačim pojedine zaključke. Raduje me odbrana koja je na mnogo višem nivou nego u kvalifikacijama gdje smo, s obzirom na suženi roster, u nekim segmentima "varali" da bismo napadački došli do izražaja. Sada želim maksimalan učinak na oba kraja parketa. Evropsko prvenstvo nešto je sasvim drugo u odnosu na kvalifikacije – kaže proslavljeni hrvatski stručnjak na kormilu bh. tima.

Još žešći susret Petrović najavljuje danas (20.35 sati) u Jesenicama, gdje nas dočekuje domaćin Eurobasketa.

Duel u dvorani Podmežakla bit će zanimljiv i zbog toga što će se igrati na parketu na kojem nas u septembru očekuju mečevi grupe B Eurobasketa i gdje bismo, zbog velikog broja naših ljudi koji žive u Sloveniji, Jesenicama posebno, trebali imati ogromnu navijačku podršku.

– Očekuje nas domaća reprezentacija, domaći suci, odnosno jak i agresivan rival željan "pumpanja" samopouzdanja i atmosfere. Moramo biti spremni za žestok meč. Ako sam dobio tačnu informaciju, dvorana je već rasprodana, a koliko će ko imati pristalica, bit će valjda jasno prilikom intoniranja himni – rekao je Petrović

Raspored pripremnih utakmica:
13. august: BiH – Gruzija 68:63 (Celje) 
14. august: BiH – Gruzija 78:81 (Jesenice)
16. august: BiH – Slovenija (Jesenice)
17. august: BiH – Rusija (Kopar)
23. august: BiH – Njemačka (Ulm)
24. august: BiH – Grčka (Ulm)
25. august: BiH – Makedonija (Ulm)
27. august: BiH – Litvanija (Atina)
28. august: BiH – Italija (Atina)
29. august: BiH – Grčka (Atina)

Avaz/BHF PRESS