Zaslužena pobjeda uz užasnu završnicu

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine pobjedom je nastavila kvalifikacije za Evropsko prvenstvo. Zmajevi su bili bolji od selekcije Rumunije slaveći sigurnu gostujuću pobjedu. Konačan rezultat bio je 79:84  (22:25, 10:22, 25:23, 22:9).

Bila je to interesantna utakmica u kojoj je naš tim uglavnom držao visoku prednost, ali je katastrofalnim posljednjim periodom,trijumf doveo u pitanje. Ovaj susret neodoljivo je posjetio na meč koji je naš tim odigrao protiv Gruzije prije koji dan, a u kojem su gosti sve vrijeme uvjerljivo vodili ali na kraju ipak ušli u neizvjesnu završnicukoju su vrlo lako mogli izgubiti. U sličnu situaciju doveli su večeras naši najbolji košarkaši koji su vodili i sa više od 20 poena razlike da bi na kraju stvari zakomplikovali lošom igrom i indolentnošću u odbrani.

Prvi period igre nije donio naročitu rezultatsku prednost nijednom timu. Reprezentacije su se uglavnom smjenjivale u vodstvu a domaće je vrlo dobro služio vanjski šut. Rezervisan je bio Teletović a tim je vodio sjajni Wright koji je već nakon uvodnih deset minuta imao čak četiri asistencije. 

Prvi centar bh. tima Kikanović već u ranoj fazi utakmice napravio je neugodna tri faula pa je morao preseliti na klupu. Svejedno, tim je i bez njega na prvi odmor otišao uz prednost (25:22).

Drugi dio Zmajevi otvaraju vrlo kvalitetno. S dvije vezane trice raspoloženog Ante Mašića, bh. tim ide na lijepih sedam poena viška. Nedžad Sinanović vrlo dobro je pratio igru blokadama  i mirnom rukom u napadu. Priključio se i Teletović koji u 14. minuti odvodi naš tim na tada maksimalnih 13 poena razlike. Sjajnom igrom u odbrani i brzom tranzicijom u napad, sjajni Zmajevi u 18. minuti dolaze do velikih 19 koševa prednosti. 

Vidjelo se već tada da Rumuni dosta teško po uspjeha premda su dva centra bh. tima igrali pod velikim pritiskom ličnih grešaka zarađenih u ranoj fazi utakmice. 

Na odmor se otišlo sa čak 20 poena prednosti za Bosnu i Hercegovinu, iako je u zadnjem napadu Đedović promašio zicer u trenutku kada je dvorana u Sibiju ostala bez napajanja električnom energijom.

Pogled na statistiku nakon prvog dijela otkrio je mnogo bolju igru ekipe Aleksandra Petrovića, a prednjačio je Nihad Đedović sa 14 poena, 3 skoka i 5 asistencija. Bh. tim držao je vrlo visok procent šuta od preko 60 % i u takvim uvjetima, visoko vodstvo i faktički prag pobjede, bio je logičan razvoj situacije. 

Na parketu ništa novo. Raspoloženi bh. strijelci nastavili su rešetati koš domaćeg tima. Teško je bilo koga izdvojiti u našem timu, svi su igrali fenomenalno rijetko dozvoljavajući Rumunima da prednost spuste ispod velikih dvadeset poena razlike. Na novi odmor otišlo se kod rezultata 75:57. 

Već tada bilo je jasno da će Bosna i Hercegovina doći do nove pobjede u vjerovatno najvažnijoj utakmici kvalifikacija kod direktnog rivala za plasman.

Početkom zadnjeg perioda domaći tim smanjuje prednost našeg sastava na pet koševa razlike.

Naši su bili neprepoznatljivi, izgubljeni u odbrani a zbunjeni u napadu. Ništa nije ulazilo, a Rumuni su nošeni podrškom s tribina, sve opasnije prijetili. Ipak, bh. tim je smogao snage, zadržao prednost i slavio vrijednu pobjedu.

Najefikasniji u bh. timu bili su Teletović i Kikanović sa 21 poenom, a dobar je bio i Đedović sa 17 koševa, uz 4 skoka i 7 asistencija.

Narednu utakmicu bh. tim igrat će u Latviji 30. avgusta. 

Radiosarajevo.ba