BiH – Portugal bez golova u prvoj utakmici baraža za Euro 2012

Sušić: Nisam nezadovoljan ni igrom ni rezultatom | Želim reći da sam ponosan na ove momke bez obzira na to šta se desi u Lisabonu, kaže Pape | Bento: Ostvarit ćemo cilj u Portugalu 

alt

U prvoj utakmici doigravanja za odlazak na Evropsko nogometno prvenstvo, koje se naredne godine igra u Ukrajini i Poljskoj, reprezentacija BiH i Portugal odigrali su nepopularnih 0:0.

Suparnici su počeli ofanzivno. Već u 9. minuti svoj šut je oprobao Meireles, ali je bio neprecizan.

Nakon sjajanog centaršuta Ronalda u 16. minuti kapiten Spahić je otklonio opasnost. Nekoliko trenutaka kasnije jedan od najboljih nogometaša današnjice Cristiano Ronaldo pravi solo prodor, ruši ga Salihović koji dobija žuti karton i neće igrati u Lisabonu. Pomenuta akcija gostima nije donijela ništa konkretno.

U 19. minuti Postiga je pokušao iznenaditi Begovića, ali bio je neprecizan. Sedam minuta kasnije – novi duboki uzdasi na tribinama, Ronaldo je ”promiješao” odbranu Zmajeva. No, u posljednjem trenutku njegov šut blokirao je Zahirović i vjerovatno spasio čist pogodak.

Samo nekih šezdeset sekundi kasnije opet opasnost od igrača Real Madrida, ovaj put sjajno asistira za Nanija, međutim, Salihović klizećim startom loptu izbacuje u korner. Portugalci su konstantno napadali. U 37. minuti opasan Ronaldov slobodnjak odlazi preko gola.

Posljednja prijetnja ”evropskih Brazilaca” u prvom dijelu desila se u 43.minuti. Zahirović je pogriješio, ali je Begović u posljednjem trenutku pokupio loptu ispred Ronalda.

Prvi dio završen je 0:0. Naši su bili bezopasni.

U nastavku su izabranici Safeta Sušića krenuli ofanzivnije, ali su gosti opasno zaprijetili u 51.minuti. U sjajnoj prilici bio je Ronaldo, ali je šutirao pored gola.

U 56. minut Salihović je u šesnaestercu gostiju pronašao Pjanića koji se ”spetljao”. Dvije minute kasnije Postiga nije precizan iz odlične pozicije i ostaje 0:0.

Polovinom drugog poluvremena selektor Sušić vrši dvije izmjene. Umjesto Medunjanina ušao je Maletić, dok je Salihovića zamijenio Ibišević. U 72.minuti je šutirao Džeko, ali preko gola. Potom je zaprijetio Ibišević, ali nije na najbolji način zahvatio loptu.

Vedad Ibišević imao je u 80. minuti izvanrednu priliku, našao se sam ispred gola Portugala, ali ipak šutira preko gola.

Lulić je u 90. minuti odlično intervenisao ispred Ronalda, ipak, ostalo je 0:0. Utakmica u Lisabonu, koja se igra u utorak, odredit će putnika na Euro 2012.

(Sarajevo-x)

Sušić: Nisam nezadovoljan ni igrom ni rezultatom; Bento: Ostvarit ćemo cilj u Portugalu

Želim reći da sam ponosan na ove momke bez obzira na to šta se desi u Lisabonu, kaže Pape

Dvadesetak minuta nakon utakmice prvi je pred novinare izašao selektor Portugala Jorge Bento. Nije bio previše sretan, a kako i bi kad su ga novinari iz Portugala odmah počeli “rešetati” sa neugodnim pitanjima.

“Bio je ovo komplikovan meč, pa stoga nisam nezadovoljan rezultatom. Imali smo problema s prilagođavanjem na ovom teškom terenu. Portugalski igrači su dali sve od sebe u ovoj utaskmici. U Lisabonu moramo biti biti oprezniji i budniji nego ovdje. U Portugalu očekujem da ćemo ostvariti svoj cilj”, kazao je Bento.

Bh. selektor Safet Sušić nije bio nezadovoljan ni igrom ni rezultatom.

“Veoma teška utakmica protiv izuzeto jake ekipe na teškom terenu. Bio je to hendikep za obje ekipe. Igračima sam rekao da ne komplikuju i dugim loptama pogađaju Džeku. Mislio sam da se ovakva utakmica ne može završiti 0:0 jer i mi i oni imamo dobre ekipe. Ne bismo trebali biti nezadovoljni. Nisam ni ja nezadovoljan, a nisu ni igrači. Ovaj rezultat nam daje realne šanse da možemo proći Portugal nakon druge utakmice”, rekao je Sušić.

Na pitanje je li se moglo riskirati s dva napadača bh. selektor je rekao:

“Da sam od početka riskirao s 2 napadača, tri ofanzivna vezna i dva ofanzivna bočna, bilo bi puno opasnije pred našim golom. Da smo slučajno igrali još ofanzivnije sigurno bismo postigli jedan gol, ali bismo vjerovatno i primili dva”, kazao je Sušić.

Na pitanje koga bi od igrača na terenu izdvojio Sušić je rekao;

“Pepea, odigrao je fantastično. Presjekao je neke ključne lopte protiv nas. I svi naši igrači su odigrali odlično – Jahić se nametnuo tako da ću razmisliti da li ga staviti i u uzvratu, Begović je bio fantastičan…”, zaključio je Pape koji je rekao da je ponosan na sve igrače bez obzira na to šta će se desiti u Lisabonu.

(Avaz)