Emir Preldžić: Ako ne mogu igrati za BiH, onda neću ni za koga drugog

Vašington mi je nudio ugovor u NBA, ali sam odlučio ostati u Feneru, kaže zvijezda turskog prvaka

alt

Svake godine javi se nova nada da bismo Emira Preldžića mogli napokon vidjeti u dresu reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Momak u čiji smo se potencijal uvjerili tek kada se iz juniora zeničkog Čelika otisnuo u ljubljanski Slovan, a poslije i u mladu reprezentaciju Slovenije, također priželjkuje povratak u dres svoje domovine.

Razočarenje u Euroligi

No, nakon što je prije dvije godine dobio odbijenicu Međunarodne košarkaške federacije (FIBA), skoro da je prestao vjerovati u pozitivan rasplet. Slovenija nije pristala na zahtjev našeg Saveza, jednako kao što je prošle godine negativan odgovor stigao i Turskoj, u čijem prvenstvu 23-godišnji košarkaš blista u dresu prvaka Fenerbahče Ulkera.

– Ako ostane trenutna situacija, vjerovatno neću igrati ni za jednu reprezentaciju. Kada već ne mogu ispuniti san i obući dres BiH, onda je bolje posvetiti se samo klubu – kaže Preldžić te dodaje da bi bio najradosniji kada bi KSBiH uspio pronaći formulu koja bi ga vratila pod bh. okrilje.

Do tada, pokušat će postići što više s ekipom koja je tokom sezone bila ozbiljan kandidat za samu završnicu Eurolige.

– Zaista smo igrali sjajno, dobili Barcelonu, Olimpijakos, Montepaski, Valensiju… No, povrede su doprinijele da ispadnemo već u top 16 iako smo tu fazu otvorili sa tri uzastopne pobjede – objašnjava Preldžić.

Domaći trofeji

Bh. trio u Feneru (pored Preldžića, tu su još menadžer Damir Mršić i pomoćni trener Samir Selesković) utjehu zbog toga traži u domaćim trofejima. Jedan su već osvojili (Kup Turske, Preldžić najbolji akter finala sa 35 poena protiv Bešiktaša), dok su na dobrom putu da odbrane i drugi (vode u Prvenstvu).

– Vjerujemo u titulu mada je turska liga prilično jaka, sigurno među pet-šest najboljih u Evropi. Naš dugo godina najveći rival Efes Pilsen ove sezone igra nešto slabije pa nam možda veća opasnost prijeti od Galatasaraja, a tu je i Bešiktaš – kaže Preldžić.

Nedavno je ugovor s divom iz Istanbula produžio na tri godine uz opciju da nakon druge može otići u NBA. Prethodno je otklonio mogućnost odlaska preko okeana iako ne krije da mu je želja da se okuša i u najjačoj svjetskoj ligi, među američkim profesionalcima.

– Vašington vizardsi polažu NBA prava na mene. Prate me, prošle godine nudili su mi ugovor, ove me, također, zovu… No, još nisam spreman za taj korak. Jednog dana vjerovatno ću se odlučiti i na tu avanturu, da vidim gdje je moje mjesto u toj konkurenciji – izjavio je Preldžić.

Ostvario tripl-dabl

Preldžić važi za jednog od najvećih univerzalaca u evropskoj košarci, koji je sposoban pokrivati četiri pozicije. O njegovoj svestranoj igri dovoljno govori to što je 20. marta zabilježio tripl-dabl u meču protiv Olina (10 poena, 10 asistencija, 15 skokova), kao tek drugi igrač kojem je to uspjelo u historiji turskog prvenstva.

– Ako bih mogao birati, igrao bih trojku. Trener me zna postaviti i na jedinicu, a trenutno igram četvorku – kaže Preldžić (206 centimetara).

Boša trener godine

Preldžić je ostao u kontaktu s Bogdanom Tanjevićem, koji ga je prije četiri godine i doveo u Fener iz Slovana.

– Boša je od ove sezone angažiran u Italiji, ali često boravi u Turskoj. Bio je ovdje nedavno, kada mu je uručena nagrada za trenera godine – kaže Preldžić o našem proslavljenom stručnjaku koji je 2010. s Turskom osvojio svjetsko srebro.

(Avaz)