Krivi su selektor i igrači!

Raða je imao odriješene ruke * Reprezentativci su unaprijed dobili dnevnice * Šta su po¾eljeli to su imali, a oni nam ovako vraæaju – ka¾e Karaèiæ

Image 

Optimizma uoèi kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Srbiji 2012. nije nedostajalo. Selektor rukometne reprezentacije BiH Vojislav Raða, igraèi, bh. javnost, svi su oèekivali da konaèno mo¾emo probiti barijeru, otiæi na EP i ostvariti historijski uspjeh. Meðutim, upravo igraèi i selektor koji su bili najviše «nabrijani», najviše su i razoèarali. Ambicije o plasmanu na veliko takmièenje, zahvaljujuæi iskljuèivo njima ostat æe i dalje samo snovi, ukoliko se ne desi èudo.

Igraèki promašaji

Raða je imao odriješene ruke kada je u pitanju izbor igraèa. Niko mu se nije miješao u posao. Da li je pivotu Muhamedu Toromanoviæu mogao naæi «pristojnu» zamjenu? Zašto nije bilo standardnog ljevorukog reperezentativca Darka Martinoviæa? Zašto ni jedan igraè iz aktuelnog prvaka BiH, Bosna BH Gas nije dobio šansu?

Bh. reprezentativci su imali vrhunske uslove kakve imaju najbolje reprezentacije svijeta, od toga da su im unaprijed isplaæivane dnevnice, da je hotel bio zakupljen samo za njih.., a na kraju su, ipak, podbacili uglavnom svi. Èast izuzecima, poput borbenog Jaškiæa, Doborca, Terziæa, Bašiæa, golmana Šariæa i Grahovca. Šta je sa ostalih 10 igraèa koje je Raða izabrao i ukazao im povjerenje?

Poraz od favorizovanih Maðara ne boli toliko, koliko boli remi protiv objektivno slabe Makedonije, koja u svojim redovima ima samo jednog asa Kiril Lazarova. Ali Makedonci za razliku od nas imaju pobjednièki duh, osjeæaj pripadnosti jednom narodu, dr¾avi koju vole iznad svega.

Baèeno 300.000 maraka

– Najveæa odgovornost je na igraèima i selektoru. To je jasno. Oni su najveæi krivci. U Savezu se još hvatamo za glavu. Remi s Makedonijom na domaæem parketu nije se smio desiti. Pa mi smo sve uèinili, krajnjim naporima smo obezbijedili vrhunske uslove. Šta su po¾eljeli to su imali, a oni nam ovako vraæaju. Selektor je htio pripreme u Vara¾dinu, dali smo mu. Htjeli su hotel Hercegovinu da rade u miru, osigurali smo i to. Dnevnice su dobili èim su došli. Pitajte selektora koji su razlozi mo¾da ima nešto što mi ne znamo – kazao je Smajo Karaèiæ, generalni sekretar Rukometnog Saveza, koji ni dva dana nakon meèa u Skenderiji nije mogao da se pomiri s èinjenicom da su naše šanse za plasman svedene na minimum.

Igraèi su se bezbri¾no vratili klupskim obavezama. Neki u Maðarsku, drugi u Španiju, Dansku… Sav teret je opet pao na pleæa Smaje Karaèiæa i direktora Mirze Muzuroviæa.

– Najlakše je igraèima. Valja sada naæi sponzore za nastavak kvalifikacija. Napraviti finansijsku konstrukciju. Sve to košta. Ovaj ciklus kvalifikacija koštat æe nas oko 300.000 konvertibilnih maraka. A samo za prve dvije utakmice ukljuèujuæi pripreme, putovanja, dnevnice i smještaj platili smo oko 80.000 hiljada KM – otkrio je Karaèiæ na kraju za naš list.

(Ne)moguæa misija

Zanimalo nas je kako dalje, kakav je status selektora?

– Naravno da æe selektor podnijeti izvještaj. Njegov ugovor traje da kraja ovog ciklusa. Ne znam kako i šta dalje. Mo¾emo na EP, ali da pobjedimo u sve preostale èetiri utakmice. Da dobijemo Maðare kuæi – podvlaèi Karaèiæ. Mo¾da je to moguæe, ali sa nekim drugim trenerom, odnosno struènjakom!

Rada: Neæu podnijeti ostavku!

Vojislav Raða je za "San" prokomentarisao oèekivanja u nastavku kvalifikacija i (ne)svjesno polupao lonèiæe.

– Pa, i da smo dobili Makedonce s gol ili dva razlike to bi bilo isto kao i što smo remizirali. Trebala nam je pobjeda sa što više golova razlike s obzirom na visok poraz u Maðarskoj. Spreman sma uvijek na kritiku i imao sam dobre odnose uvijek s medijima. Meðutim, ne prihvatam nestruène analize i neadekvatne komentare. Svi kao da imaju neku reviju ¾elja. Pa onda da se i ja pridru¾im: ¾elio bih Makedonca Lazarova na desnom beku, Vujoviæa, Cvetkoviæa.., a je li to objektivno.? Ka¾em vam, struèni štab je odabrao 99 posto najboljih igraèa koje ima reprezentacija i koji su odgovarali uslovima koje smo mi postavili. E, sada da li je Paniæ mogao igrati više u drugom poluvremenu, da li je neko trebao igrati sedam umjesto pet minuta to je nešto drugo. Ne razmišljam o ostavci. Korektno radim svoj posao. Mo¾emo na EP, ako u preostala èetiri meèa dobijemo tri, ali da Makedonce dobijemo u gostima – pri¾eljkuje Raða.

Šariæ: Moramo biti više inteligentni

Reprezentacija je dolaskom sjajnog golmana Barcelone Danijela Šariæa dobila jednu novu dimenziju, kvalitet više.

– Imali smo dovoljno vremena da se pripremimo. Meðutim, platili smo danak neiskustvu, padu koncentracije i nedostatku samopouzadnja. Vidjelo se da nije ¾elje nedostajalo. Ali ne mo¾e se u pojedinim trenutcima igrati nonšalantno, fulati gol sa zicera, lobovati golmana….Meðutim, ko ne razmišlja pozitivno ne treba da bude dio reprezentacije. Idemo dalje. Tek u junu mo¾emo reæi ono je bila katastrofa, ovaj ili onaj igraè je podbacio. Ali saèekajmo prvo kraj kvalifikacija. Ja sam suigraèima na kraju meèa u Skenderiji rekao: Daj podignite glave, pa nismo izgubili! Nemojte to raditi radi navijaèa, javnosti… Sada svako od nas treba da vidi sa samim sobom koliko je dao reprezentaciji. Sve se mo¾e preko noæi promjeniti na pozitivno – optimistièan je Šariæ.

 

(SAN)