Ograðuju se od N/FS BiH

Safet Sušiæ, selektor fudbalske A reprezentacije BiH, razmišlja da zajedno sa reprezentativcima uputi pismo predsjednicima FIFA i UEFA Sepu Blateru i Mišelu Platiniju, u kojem bi se na svojevrstan naèin mogao ograditi od Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH.

Image

Iako nije mogao precizirati šta æe taèno pisati u dopisu svjetskoj i evropskoj kuæi fudbala, prvi strateg bh. tima istakao je da je to jedini naèin da se pokuša spasiti dr¾avni tim od onih koji su ga spremni ¾rtvovati zbog liènih, kolektivnih i politièkih interesa. FIFA i UEFA u petak su èelnicima N/FS BiH dali posljednji rok da do 2. oktobra moraju usvojiti novi statut, koji podrazumijeva uvoðenje jednog predsjednika ili æe u protivnom biti izreèene sankcije.

“Meni zaista nije jasno da neki ljudi mogu da idu do te mjere da ¾rtvuju reprezentaciju zbog nekih liènih, kolektivnih i politièkih interesa. Zaprepašten sam i ne znam šta da ka¾em nakon svega. Niko nema pravo da zbog nekih sitnih interesa Edinu D¾eki, Zvjezdanu Misimoviæu, Miralemu Pjaniæu, Emiru Spahiæu i drugima uskrati pravo nastupa u kvalifikacijama”, kazao je Sušiæ, koji je još ranije najavio da æe odstupiti sa funkcije ukoliko N/FS BiH bude suspendovan.

Meðutim, prvi strateg smatra da njegova upozorenje èelnicima N/FS BiH ne znaèe ništa.

“Ne znam da li to njih uopšte interesuje. Nemoæan sam da bilo šta promijenim. Više puta do sada sam apelovao da se pokuša popraviti situacija i umjesto boljitka, èini mi se da je sve gora i gora. Ja samo tra¾im da se reprezentativcima i meni obezbijede minimalni uslovi za nesmetan rad. Nedopustivo je da u kvalifikacije uðemo sa strepnjom hoæemo li biti suspendovani ili ne. U takvom ambijentu vrlo je teško napraviti dobar rezultat. Ne ¾elim, a i zašto bih strahovao”, rekao je Sušiæ i dodao:

“Za 8. avgusta planirano je okupljanje reprezentacije u Sarajevu za prijateljsku utakmicu sa Katarom. Vidjeæu kada doðu svi pozvani igraèi da eventualno zajedno s njima pokušam nešto uèiniti. Razmišljam da napišemo pismo FIFA i UEFA, odnosno Sepu Blateru i Mišelu Platiniju u kojem æemo se ograditi od politike. Još nemam taènu zamisao kako bi to pismo izgledalo. Moraæu se posavjetovati sa ljudima koji su upuæeniji, ali znam da ne treba u kvalifikacije da uðemo sa problemima. Reprezentacija treba da bude svetinja, a neko je spreman da je ¾rtvuje”.

Fudbalska A reprezentacija BiH kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2012. godine u Poljskoj i Ukrajini poèinje 3. septembra utakmicom u gostima protiv Luksemburga. Èetiri dana kasnije na Olimpijskom stadionu “Asim Ferhatoviæ Hase Koševo” ugostiæe Francusku. BiH bi potom 8. oktobra trebalo da gostuje u Tirani kod selekcije Albanije. Meðutim, ukoliko do 2. oktobra ne bude usvojen novi statut N/FS BiH, reprezentativci æe èekati vijesti o eventualnim sankcijama koje æe izreæi Izvršni komitet UEFA 4. oktobra i FIFA 25. oktobra.

(Nezavisne)