Ponovo u igri za 2. mjesto

ImageNakon vecerasnje pobjede nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine u Zenici nad reprezentacijom Armenije od 4:1, sanse nase reprezentacije za osvajanje druge pozicije u nasoj kvalifikacionoj grupi ponovo se naziru.

Nogometna reprezentacija nase zemlje je vecerasnjom pobjedom nad reprezentacijom Armenije opravdala ocekivanja i bez vecih problema pozitivno privela utakmicu kraju. Ostvarena je lijepa i prijeko potrebna pobjeda. Osvojena su toliko zeljena tri boda, a dodatno je popravljena i gol razlika koja u daljnem toku takmicenja moze odigrati veliku ulogu.

Pred prepunim stadionom Bilino Polje u Zenici, podrzani od fantasticne publike, nasi reprezentativci pokazali su hrabro i atraktivno izdanje, i od samog pocetka utakmice jasno su dali do znanja svom protivniku da se nece provesti dobro. Utakmicu smo otvorili jako agresivno i jos jednom pokazali da kada u utakmicu udjemo sa tim namjerama mozemo ocekivati dobar rezultat. Prvo poluvrijeme rijesili smo u nasu korist sa dva jako lijepa pogotka kapitena Spahica i Dzeke, a da su brojni nasrtaji nase navale bilo samo malo precizniji u zavrsnici, vec u prvih 45 minuta mogli smo na odmor otici sa barem jos dva gola vise u nasu prednost. U drugom poluvremenu nastavili smo sa dobrom igrom iz prvog poluvremena i preko jos uvijek, za kompletnu utakmicu nespremnog Muslimovica, postigli jos dva pogotka. Odlucnost da se utakmica ne “zapusti” u vecerasnjem izdanju ohrabrila je sve poklonike naseg nogometa. Rezultat od 4:1 protiv oponenta koji moze biti jako nezgodan u ovakvim utakmicama govori sve, i zaista ne treba dalje trositi vrijeme i rijeci na neku dodatnu analizu. Osim jednog postignutog pogotka, reprezentacija Armenije nije ni u jednom trenutku mogla racunati na povoljniji rezultat, i ovim porazom su se, obzirom na razvoj dogadjanja u nasoj grupi, zajedno sa ekipom Estonije i zvanicno oprostili od ovih kvalifikacija. Ovo je za sada jedina sigurnost u nasoj, petoj kvalifikacionoj skupini.

Nasuprot Armencima, razvoj dogadjanja na drugim terenima povecao je nasoj selekciji izglede ka prodoru na tabeli i drugoj poziciji. Sasvim je jasno da ekipa Spanije bez premca u nasoj grupi pretendira za direktan odlazak na SP 2010 nakon vecerasnje pobjede nad domacom Belgijom u Briselu (1:2). Obzirom da je reprezentacija Turske u Estoniji remizirala (0:0), a svoju sljedecu utakmicu odigrava protiv favorita Spanaca u Spaniji, na kojoj realno ne bi trebala profitirati, utakmica nase reprezentacije protiv Belgije time vec sada dobija epitet “utakmice godine”. Nastavimo li u sljedecoj godini raditi na dodatnom jacanju reprezentacije i odigramo li agresivno i napadacki kao u protekla dva meca u Zenici, eventualnom pobjedom nad Belgijom mozemo preuzeti sve faktore plasmana na drugo mjesto u grupi u svoje ruke. Nadamo se i prizeljkujemo da ce do sljedece godine i ovog presudnog meca sa Belgijom u Briselu, nasa reprezentacija iskoristiti vrijeme i mogucnosti da se sto bolje pripremi i ostvari pobjedu. U prilog nam idu i tezi rasporedi utakmica nasih direktnih protivnika.

BHF Press