12. sedmica

Ponedjeljak, 17. 3. 2008

Image Svi nekako oèekuju da svaku rubriku NAS STAV zapoènemo sa nekim "crnjakom", vezanim za bh. sport. Doduše, kada bolje prokontamo i nemamo mnogo lijepih stvari da se dešavaju. Ipak, ¾elimo sa ponosom pomenuti ime Hamze Aliæa. Veæ smo ovog sjajnog atletièara pominjali u ovoj našoj rubrici, ali red je da to uèinimo opet. Ovaj text smo prenijeli sa www.sportin.ba

Hamza Aliæ osvojio treæe mjesto u Splitu

Najbolji bosanskohercegovaèki atletièar Hamza Aliæ osvojio je bronèanu medalju u bacanju kugle na Europskom zimskom bacaèkom Kupu u Splitu.

U konkurenciji 20 takmièara iz 15 zemalja, 29-godišnji Zenièanin je osvojio odlièje hicem od 20,13 m. Bh. olimpijac ove je sezone na Balkanskim dvoranskim igrama u Ateni osvojio zlatnu medalju s liènim rekordom – 20,23 m.
Ovim rezultatom Aliæ na svjetskoj ljestvici najboljih kuglaša trenutno zauzima deseto mjesto. Od ostalih bh. takmièara, koji su nastupili u Splitu, najvrjedniji rezultat postigao je Kemal Mešiæ (AK Sarajevo), koji je bacio disk na du¾inu 55 m.

 

Svakako da je ljepše  i ponosnije èitati o Hamzi Aliæu i njegovim uspjesima nego gledati ona oronula lica tu¾enog dvojca (Kur)eš – (Uš)anoviæ ili podvoljke Aheta Pašaliæa. Ne znamo da li i koliko Hamza Aliæ dobija potporu od atletskog saveza BiH, Opštine, Kantona ili Dr¾ave. Sa sigurnošæu mo¾emo potvrditi da za ovakav uspjeh nije dobio 15000 KM koliko na primjer dobije potparol u nogometnom/fudbalskom savezu BiH, Slavica Pecikoza, svakog puta kada nas "A" tim pobjedi. Nije ni èudo što se mnogi i rukama i nogama bore za o(p)stanak  na "va¾nim funkcijama" u nasem Nogometno/Fudbalskom Savezu. Ne daj Bo¾e da im ko ponudi prekomandu, recimo u Atletski Savez BiH da pomognu malo sportistima kao sto je Hamza Aliæ, ma odmah bi im hecika stradala.

 

Utorak, 18. 3. 2008.

 Mlada kadetska repka U-17 nije uspjela u odluèujuæoj tekmi kontra Norvezana da pobjedi i da se plasira na EP u Turskoj. BHFpress je objavio Otvoreno pismo u kojoj smo izrazili iskrene èestitke našim mocima, ali gdje smo ponovili apel za smjenu kompletnog saveza koji je zbog svoga nerada i indolentnosti ISKLJUÈIVI krivac za poraz naše mlade repke.

"Zašto smo mi krivi? Pa vama Fanatikosima je samo stalo da nas krivite! Ponašate se ko' razuzdana, alkoholisana, nadrogiranja rulja i samo tra¾ite u nama krivce!?"-  pitaju se guzièari/ke u foteljama.

E pa nesposobnjakoviæi, evo zašto ste u konkretnom sluèaju krivi:

– zato što nam se dešavaju onako "dirigovana" suðenja, nesporstki tretman i krajnja neljubaznost prema našoj repki od strane domaæina;

– zato što ne postoji kredibilitet i autoritet naše repke u evrospkim i svjetskim institucijama fudbala/nogometa jer tamo idete samo radi ubiranja dnevnica, da bi "guzica vidjela puta" i da po svojim mahalama i familijama vaše ¾ene i djeca govore "Viðu moga èojka/tate kakva je faca sjedi sa Platinijem" ili "Ja se bolje razumijem u fudbal (nogomet) jer moj tata/babo je struènjak koji radi u Savezu i brez njega bi ovaj sport prop'o u BiH", itd.

 zato što reprezentativce U17 niste doèekali na aerodromu i zato što ste im poskidali opermu – da Bogda vam za lijeka trebalo…

Eto zašto…Mogli bi mi do sutra, ali pametnom je dosta i ovoliko…


Srijeda, 19. 3. 2008.

ImageMunibu i Kurešu se sudi. AH meraka..neka, neka, doæi æe i ostali na red.

Obzirom da æe Kureš i Munib završiti u zatvoru, mi smo se obratili jednoj vidovnjakinji koja gleda u grah, šerpe, viljuške, wc šolje, vodokotliæe, i ostala pomagala. Pitali smo je da pogleda u buduænost i da vidi kako Munib provodi zatvorske dane. Nakon što smo uredno platili ovu usplugu, dotièna gatara nam je isprintala jednu pjesmu koju æe Munib napisati 2010 godine u prostorijama kolektivne kupaonice u KPZ zenica.

MUNIBOVA ZATVORSKA LJUBAVNA POEZIJA

Vjetar duva,

šljive otpadaju

truhle šljive muhe spopadaju.

Krmci (Ahemd & jarani) je jedu da ne propadaju,


Tvoje mi se oèi dopadaju.

Tvoje oèi ko farovi FIÆE

Ti si moje omiljeno biæe.

(jaooooooo….)

(sljedeæi dio ide dosta brzo)

Sunce je raspizdilo svoje zrake,

vrapci se deru ko konji,

mene piæi depresija,

u duši mi opsesija,

J‘ebo mater ako te ne volim!

(napomena gatare: primijetite kako je od polovine pjesme naš autor ubrzao ritam pa je na jedvite jade nekako završio pjesmu. Razlog: Ispao mu sapun u pola pjesme…).

 

Èetvrtak, 20. 3. 2008

ImagePoèele su pripreme naših rukometaša. U veoma dobroj tekmi sa rerezentacijom Srbije, iako nakon vodsta u prvom poluvermenu, izgubili smo sa minimalnom razlikom

Preneseno sa www.sportsport.ba

Rukometna reprezentacija BiH pora¾ena od Srbije (30:31) u Skoplju, u prvom kolu turnira koji æe poslu¾iti kao uvertira za bara¾ sa Maðarskom.

Nadamo se da æe naši rukometaši biti dobro "našpanovani" za , slobodno mo¾emo reæi, istorijski rezultat našeg rukometa. ®elimo samo poruèiti Demiroviæu i našim rukometašima da smo i mi (mislimo na BHF)  takoðe poèeli sa  "pripremama" za ovaj bara¾. Zajdeno do pobjede. Jedna si jedina- BiH!!!
 

Petak, 21. 3. 2008.

ImageDanas je sportska javnost šokirana tekstom iz Osloboðenja

Tamnoputi napadaè ®eljeznièara sa vrijeme utakmice protiv Sarajeva bio je izlo¾en rasistièkim vrijeðanjima od strane navijaèa protivnièke momèadi. Dialiba Boubacar bio je nerješiva misterija za odbranu Sarajeva.  Nakon solo prodora u kojem je preletio Zukiæa i Miloševiæa, te vodeæeg pogotka za plave, postao je glavna meta navijaèa domaæeg sastava.

 Vrijeðanje na rasistièkoj osnovi je zapoèela grupa na zapadnoj tribini, a uskoro su se prikljuèili i ostali. Nakon utakmice, grupa navijaèa FK Sarajevo sa istoène tribine stadiona Asim Ferhatoviæ Hase ispratila je tamnoputog napadaèa ®eljeznièara novim soènim psovkama i povicima, koji se u nešto civilizovanijem svijetu nazivaju neprimjernim, da ne ka¾emo rasistièkim. – piše Osloboðenje.

Ne bi nas èudilo da se to desilo u ruralnim sredinama. Ali u Sarajveu i to od jedne navijaèke skupine koje bi trebala biti reprezentativna i uzorna svima u BiH, e to nikako ne mo¾emo razumjeti. Iskreno se nadamo da æe se zvanièno ogasiti HZ i ograditi od nacista i fašista i što je najva¾nije imenovati iste. Pa vljada smo tokom agresije na svojoj ko¾i (bez obzra koje boje bila) osjetili nacistièka i fašistièka divljanja…Ili smo to tako olako zaboravili???
 

Subota, 22. 3. 2008.

 Prièa se da æe UEAF ponovo kazniti N/F S BiH.
Razlog su opet navijaèi, koji su na utakmici kadetskih kvalifikacija za Europsko prvenstvo u Nizozemskoj, nakon pobjede bh. selekcije protiv domaæina palili i u teren ubacivali baklje.

U Savezu još nisu potvrdili koliko æe ih toèno koštati nova kazna.

Haman su navijaèi znali da niko iz Saveza neæe doæi na aerodrom da doèeka mlade igraèe i haman im je „proroèica“ dojavila da æe našim mocima taj isti Savez poskidati i oduzeti trenerke odma nakon što završe posljednji susret. A valjda ima i nekih „aferima“ od prije…Ko æe ga znati? Krhko je znanje, a krhki su i ljudi koji vode Savez.

 

Nedjelja, 23. 3. 2008

ImageDanas se prièa o juèerašnjem cirkusu zvanom „premijer liga BiH“… Umjesto našeg kometara dajemo sami dva „zapa¾anja“:

 "16:43 – Prekid u Istoènom Sarajevu! Navijaèi Saraj
eva tra¾ili su od svojih igraèa da napuste teren, Turkoviæ i društvo su se dogovarali, ali na kraju ipak ostali na terenu“

"16:44 – Prekid u Travniku! Pomoæni sudija pogoðen plastiènom bocom s tribine gdje su smješteni gostujuæi navijaèi, ali je utakmica ubrzo nastavljena. Još uvijek bez golova, ali zato pregršt ¾utih kartona i jedan crveni za goste. "

Koja je svrha igranja lige u BiH? Ovaj odgovor neka nam daju „struènjaci“ iz Saveza. Sve je ovo ionako proizvod njihove nesposobnosti. Ali ipak fotelje i pare su va¾nije od napretka ovog sporta u BiH. Boli vas kurac što se naša liga  u ostalim zemljama pušta u emisijama „Zanimljivosti“ ili „Vjerovali ili ne“ ili „Smijeh do suza“ itd.

Ostali èlanci