Zagrebaèki summit Uefe: Mjesto na kojem velikani i moænici pokapaju reprezentativni nogomet

Image

MICHEL PLATINI, predsjednik Uefe, Sepp Blatter, prvi èovjek Fife (u Hrvatskoj poznat kao i nositelj torbe Vlatka Markoviæa) i njegov zamjenik, kaiser Franz Beckenbauer, ukrajinski mogul Grygoriy Surkis i prvi njemaèki nogometni funkcioner Gerhard Mayer-Vorfelder, samo su najzvuènija imena sastanka, koji se od utorka do èetvrtka odr¾ava u Zagrebu.

Izvršni odbor Uefe danas i sutra u hotelu Sheraton odr¾ava sjednicu pod palicom Michela Platinija, nakon kojeg æe se obratiti javnosti, a teme o kojima se raspravlja su svakako intrigantne; sustav kvalifikacija i model igranja završnice europskog prvenstva, koje bi se uskoro trebalo igrati sa èak 24 momèadi.

O tom prijedlogu, koji bi iz temelja promijenio, ustvari obezvrijedio kvalifikacije i njihovu va¾nost i ozbiljnost, glasat æe se u èetvrtak, 31. sijeènja, na redovitom kongresu europske nogometne unije.

Europsko prvenstvo s "pola" Europe

Kao dio tog plana, a zbog pritiska bogatih klubova, koji se bune što "njihovi" reprezentativci s izabranim vrstama matiènih zemalja provode previše vremena, ukinule bi se i kvalifikacije  za Euro igranjem po skupinama, umjesto èega bi se po nokaut sistemu igrale tek dvije (!?) kvalifikacijske utakmice, pri èemu bi 16 reprezentacija s najboljim koeficijentom, igralo protiv 32 koje se nalaze ispod njih na ljestvici. Obzirom da Uefa ima ukupno 53 èlanice, najslabije reprezentacije bi razigravale za sudjelovanje u ovim brzopoteznim "kvalifikacijama", koje bi za posljedicu imale da na EP-u nastupa "pola" Europe.

Uefini du¾nosnici i struènjaci æe, ukoliko doðe do takvog scenarija, to pravdati èitavim nizom argumenata: od toga da nogometaši ionako imaju prenatrpan raspored, preko Platiniju omiljenog objašnjenja kako æe s 24 zemlje na prvenstvu, Euro prestati biti ekskluzivni klub, a ustvari, da je ucjene bogati klubovi, ukinula bi Uefa i EP. Meðutim, isto tako se ovim neprirodnim proširenjem više neæe moæi dogoditi da se Engleska ili Ukrajina ne plasiraju, ili da Francuska i Italija do zadnjeg kola strepe za prolazak na natjecanje za koje su dosad bile nagraðene.

Dobili sve što su htjeli

Ovo Uefino savijanje ionako odveæ fleksibilne kième, uvjetovano je dakle ucjenom najbogatijih klubova – stvarnih gospodara igraèa i Uefe, a za posljedicu ima ubijanje zanimljivosti i natjecateljske dra¾i, kao i potpuno podcjenjivanje reprezentativnih akcija, smetala na putu do nogometa buduænosti, "Rollerbala", koji æe se po ¾elji boardova i komiteta, a pod kapom lanaca brze prehrane i soft drinksa, valjda igrati na ledu i s koturaljkama, uz naravno, neizostavni mikroèip.

Ali, sve je to zasluga bogatih klubova, a borac za "siromašne i potlaèene", Michel Platini je pristao na kakvo-takvo oèuvanje kvalifikacija i još jedno "nesportsko" poni¾enje: plaæanje odštete klubovima za svaki dan koji reprezentativci provedu s reprezentacijom, samo da se rasformira skupina najbogatijih europskih klubova G-14, koja je svojim okrupnjivanjem i grupiranjem najmoænijih klubova, prijetila da potpuno minorizira Uefu, iako se formalni razlaz njihovog društva ne mo¾e nazvati nikakvim kompromisom, jer dobili su baš sve što su htjeli.

Foteljaši iz Nyona su dakako bili spremni na sve ustupke kojima bi odr¾ali svoju formalnu vlast, iako ona nije u njihovim, veæ u rukama poznatih vladara: od Berlusconija do Mamiæa, a Uefa nema baš nikakvih problema s tim da slu¾i kao servis Ahmetovima i Abramovièima. Pokazali su da se izgubilo èak i ono simbolièno znaèenje "èasnog" igranja za reprezentaciju, jer igraèi æe izglasavanjem ovih ridikuloznih promjena u kvalifikacijskom sustavu, za reprezentaciju smjeti igrati dva put godišnje.

"We care about football"

Ako uzmemo u obzir koliko ih klubovi nevoljko puštaju na "neslu¾bene" utakmice i "dobru volju" koju Uefa neprestano demonstrira pri prilagodbi moænicima, pitanje je mjeseca kada æe se slu¾beno zabraniti prijateljske utakmice, a Platini pod egidom "We care about football" titulu klupskog i reprezentativnog prvaka Europe dodijeljivati onome èiji predsjednik mo¾e igraèima koji pobjede suparnika za nagradu kupiti najviše mercedesa i terenaca.

La¾ni proleter Platini, "biznismen" Surkis i društvance koje æe sastanèiti po biranim zagrebaèkim salama, podnositi si izvješæa, izglasavati proraèune i diviti se samima sebi na još jednoj godini u kojoj su "zajednièki skrbili o europskom nogometu", pri èemu su slu¾beno od televizijskih i marketinških prava u prošloj fiskalnoj i natjecateljskoj sezoni uprihodili milijardu i 151 milijun eura, æe tako najva¾nijom toèkom stvarno i uèiniti da ovo zasjedanje bude povijesno.

"Pobjeda tihe diplomacije HNS-a" nam je omoguæila da u Zagrebu svjedoèimo velikom "daru". Naravno, ne najnovijem šarenom ogledalcu kojeg domaæinima donose kolonizatori u vidu satiriènih prièica o tome da æe Zagreb "dobiti finalnu utakmicu Lige prvaka", nego æe nam oni koje Markoviæ danas èasti, isti oni po kojima æe sutra udariti kada nam opet "otmu" Euro ili nas pokradu u 3. pretkolu, podariti Vrli novi nogomet.

index.hr