Bh. aplinisti osvojili himalajski vrh Ama Dablan

ImageBosanskohercegovaèki alpinisti Kenan Muftiæ i Haris Kalad¾isalihoviæ osvojili su himalajski vrh Ama Dablam, saopæeno je iz Sportsko planirarskog društva "No Limit".

Èlanovi ovog sarajevskog društva u sklopu ekspedicije "Ama Dablam 2007" osvojili su izrazito te¾ak i tehnièki zahtjevan vrh visok 6848 m, koji se nalazi na jednoj od najljepših himalajskih planina.

Ovaj uspjeh predstavlja jedan od znaèajnijih alpinistièkih rezultata u Bosni i Hercegovini poslije rata, jer se radi o tehnièki najdu¾em i najvišem poslijeratnom usponu.

Ama Dablam sa najvišim vrhom od 6848 metara ( još se špekuliše sa visinom i od 6812 kao i 6852 m.) se nalazi 20 kilometara ju¾no od Mount Everesta. Jedna od najljepših i najslikanijih himalajskih planina koju alpinisti još zovu i himalajski "Matterhorn“. Preduslov za uspon na ovu planinu je odlièna psihofizièka spremnost kao i potrebno iskustvo na vrhovima preko 5000 metara.

Bosanskohercegovaèki alpinizam je bogatiji za ovaj uspjeh, uz dosadašnje poput uspjeha Petra Peæanca i njegovog uspona na Mount Everest u maju ove godine, Miralema Husanoviæa i uspon na Mt McKinley (Denali) u junu ove godine, Naima Logiæa uspon na Ama Dablam 26. oktobra

(FENA/Sarajevo-x.com)