Pobjeda u Južnoj Koreji

A reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je danas u prijateljskom meču na „World Cup“ stadionu u Jeonjuu Južnu Koreju sa 3:1, a sve golove za naš tim je postigao Edin Višća.

Prvu priliku imala je reprezentacija Bosne i Hercegovine u 13’ kada je Darko Todorović prošao po desnoj strani i odigrao povratni pas ka Edinu Džeko koji sa petnaestak metara šalje loptu preko gola.

Domaći tim je 18’ zaprijetio iz slobodnog udarca preko Yung Wooyonga, a Ibrahim Šehić je izbacio loptu u korner.

Haris Duljević je u 21’ sa lijeve strane uputio loptu prema Džeki, ali je golman Južne Koreje Kim Seunggyu na vrijeme istrčao ispred svog gola i izbacio loptu u polje.

Son Heungmin se u 27’ izborio za poziciju za šut u kaznenom prostoru bh. tima, no Šehić je bio na visini zadatka.

Minutu poslije debitant u našoj selekciji Eldar Ćivić prolazi po lijevoj strani i ubacuje loptu na Edina Višću koji iskosa sa desne strane pogađa za 0:1.

Hwang Heechan u 30’ asistira Lee Jaesungu koji prolazi Šunjića i šalje loptu iza leđa Šehića za 1:1.

U posljednjoj minuti prvog poluvremena Duljević sa polovice našeg tima odlično upošljava Višću koji je još jednom precizan i bh. tim odlazi na odmor sa prednošću od 2:1.

U drugom poluvremenu nije bilo većih uzbuđenja sve do 79’. Tada je Riad Bajić odlično centrirao sa lijeve strane, a Edin Višća se još jednom našao na pravom mjestu i po treći put poslao loptu u mrežu Korejaca.

Do kraja utakmice Goran Zakarić je imao dobar pokušaj u 90’, ali je Kim Seunggyu odbranio i ostalo je 1:3.

Nakon utakmice Južna Koreja-Bosna i Hercegovina u Jeonjuu u kojoj je naš tim pobijedio sa 3:1, održana je press konferencija na kojoj se selektor Robert Prosinečki obratio predstavnicima medija.

„Bili smo bolji i zasluženo smo pobijedili. Zahvaljujem domaćinu na gostoprimstvu i korektnoj igri. Želim im mnogo sreće na Svjetskom prvenstvu. Nama preostaje da se sada fokusiramo na prve utakmice Lige nacija“, rekao je Prosinečki.

Miralem Pjanić je izjavio: „Važna pobjeda pred utakmice Lige nacija. Atmosfera je bila fantastična pa je zbog toga naša pobjeda još vrijednija.“

Reprezentativac Deni Milošević se povrijedio tokom utakmice, ali je medicinski tim naše reprezentacije uspješno sanirao posjekotinu koju je vezista imao na potkoljenici.

Junak pobjede nad Južnom Korejom je Edin Višća koji je postigao sve golove u pobjedi reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Trostruki strijelac nije krio oduševljenje zbog zapaženog nastupa:

„Naravno, presretan zbog golova ali ono što je najbitnije da polako postajemo kolektiv, jaka ekipa koja zna i želi igrati fudbal. Ono što selektor traži od nas u svakom novom meču izgleda sve bolje i bolje. Sigurno da ima i malih grešaka ali moramo da budemo strpljivi i mi i navijači. Stvari će doći na svoje. Ova ekipa može jako puno i vjerujem da je ovo samo početak jedne velike priče. Danas su igrači koji su igrali, kao i oni koji su ušli sa klupe pokazali su da postajemo jak kolektiv, radimo jedan za drugog, trčimo, a kvalitet sigurno imamo.“

Meč u Jeongjuu je bio 34. za Višću u dresu reprezentacije BiH, a postigao je 8 golova.

N/FS BIH