Fed Cup reprezentacija u Grčkoj, Herdželaš: “Imamo dobar tim”

Najbolja bh. teniserka Dea Herdželaš, s oprezom, ali i nadom, prilazi turniru Druge grupe Evroafrične zone Fed kupa, koji će reprezentacija BiH igrati u Atini od 18. do 21. aprila.

Osim Herdželaševe, za bh. selekciju će igrati Jelena Simić, Nefisa Berberović i Anita Husarić, a na turniru će se pored BiH, koju sa klupe predvodi selektor Vojin Šukalo, takmičiti domaćin Grčka, Danska, Egipat, Izrael, Luksemburg i Norveška.

“Mislim da se sa svim curama možemo nositi. Bitno je da pružimo maksimum, da odigramo dobro, a teško je govoriti o očekivanjima što se tiče rezultata. Najbolje je ništa ne očekivati i obećavati, jer se može dogoditi da se to ne desi. Ali, sve ćemo odigrati najbolje što možemo”, rekla je Herdželaševa za “Nezavisne”.

Osnovni cilj je ostati u Drugoj grupi Evroafričke zone.

“Bitno je da barem ostanemo u ovom rangu takmičenja, ali borićemo se i za više. Sve zavisi i od toga s kojim reprezentacijama ćemo biti u grupi”, rekla je Herdželaševa i dodala da BiH ima dobru ekipu.

Herdželaševa je ove godine igrala dobro u singlu, ali i u konkurenciji parova, gdje je osvojila dvije ITF titule.

“Cijelu prošlu godinu sam imala zdravstvenih problema, ali u ovu sezonu sam ušla zdrava. Odigrala sam nekoliko turnira, bilo je dobrih nastupa i rezultata. Nefisa i Jelena su, takođe, igrale dobro. Anita je više fokusirana na dublove, dobro igra i vjerujem da ćemo imati dobre nastupe u Atini.”

Najbolje rangirana teniserka na turniru biće Grkinja Marija Sakiri, koja zauzima 48. mjesto na WTA rang-listi, ali trebalo bi da nastupe još neke veoma dobre igračice, iako nisu visoko rangirane.

Reprezentacije će biti podijeljene u dvije grupe. U A grupi će biti tri selekcije, a u B grupi četiri. Pobjednici grupa će igrati u plej-ofu sa drugoplasiranim timom iz druge grupe i pobjednici tih mečeva će izboriti plasman u viši rang takmičenja, odnosno u Prvu grupu Evro-afričke zone. Trećeplasirani timovi iz grupa će igrati za ostanak u Drugoj grupi Evroafrične zone, dok će četvrtoplasirana reprezentacija iz B grupe automatski preći u Treću grupu Evroafričke zone. Mečevi će biti igrani na vanjskim terenima na šljaci.

Nezavisne