U-17: Pobjeda nad Austrijom u drugoj utakmici elitnog kruga kvalifikacija

U-17 reprezentativci Bosne i Hercegovine pobijedili su jučer u Bad Waltersdorfu Austriju sa 3:1 u susretu drugog kola grupe 6 elitne runde kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Prvo poluvrijeme proteklo je u izjednačenoj igri sa po jednom prilikom na obje strane. Tek je u 39’ prvi put ozbiljnije zaprijetio bh. tim kada je pokušaj Ajdina Hasića iz slobodnog udarca zaustavio Marcel Kostenbauer.

Samo minutu poslije svoju priliku su imali i Austrijanci. Marcel Monsberger je šutirao sa oko 15 metara, ali je Luka Kačavenda odlično intervenisao.

Za razliku od prvog, drugi period igre donio je dosta uzbuđenja i prilika za obje ekipe.

U 46’ dobru šansu je imao Armin Šarić, ali njegov udarac glavom sa deset metara odlazi pored gola. Dvije minute poslije odličnu priliku za Austriju nije iskoristio Monsberger.

Bh. tim do prednosti dolazi u 53’. Hasić je izveo korner, a u gužvi u kaznenom prostoru Austrijanaca najbolje se snalazi Dragan Matković i šalje loptu u mrežu za 1:0.

Prednost je udvostručena već u 55’. Hasić je uzeo loptu protivnicima na sredini terena, primjetio da je golman Kostenbauer daleko ispred svoje mreže i „lob“ udarcem šalje loptu iza njegovih leđa.

Austrijanci se vraćaju u igru u 57’ kada Monsberger postiže gol nakon dodavanja Martina Moormanna.

Konačan rezultat je postavio Edim Mujić u sudijskoj nadoknadi prizemnim udarcem iskosa sa lijeve strane.

Do kraja susreta reprezentativac Austrije Thierno Ballo zbog udaranja dobija crveni karton.

Tokom cijele utakmice naš tim je imao veliku podršku navijača na stadionu „Thermen“ u Bad Waltersdorfu.

Austrija-Bosna i Hercegovina 1:3 (0:0)
Stadion: Thermen, Bad Waltersdorf.
Sudija: Kristoffer Karlsson (Švedska)
Sudije asistenti: Mikael Hallin (Švedska), Pavlos Georgiou (Kipar).
4. sudija: Timotheos Christofi (Kipar).

Golovi: 0:1 Matković (53’), 0:2 Hasić (55’), 1:2 Monsberger (57’), 1:3 Mujić (80'+4).

Žuti kartoni: Bejić, Turi (Austrija), Badžak, Rankić, Hasić, Matković, Radonja (BiH).
Crveni karton: Ballo 80'+6 (Austrija).

Austrija: Marcel Kostenbauer, Julian Turi, Niels Hahn, Thierno Ballo, Robert Martić (64. Nicolas Seiwald), Lukas Schofl, Martin Moormann (70. Tobias Berger), Joshua Steiger (45. Can Keles), Clemens Hubmann, Marcel Monsberger, Leo Greiml. Selektor: Rupert Marko.

BiH: Luka Kačavenda, Elvir Muminović (68. Vedad Radonja), Dino Islamović, Dragan Matković, Stefan Rankić, Robert Voloder, Alen Mehić, Ajdin Hasić, Denil Badžak (59. Edin Mujić), Elmin Herić (79. Ivan Šarčević), Armin Šarić. Selektor: Zoran Erbez.

Nakon pobjede kadetske reprezentacije Bosne i Hercegovine nad Austrijom, šef struke u našem U-17 timu u ovim kvalifikacijama Zoran Erbez je zadovoljan zalaganjem reprezentativaca.

„Čestitam igračima na odličnoj igri i pobjedi. Nije bilo lako. Grupa je zaista preteška i danas se vidjelo da svako svakoga može da pobijedi. Momci su pružili svoj maksimum da bi došli do ovog rezultata i drago nam je da smo još uvijek u igri za odlazak na Evropsko prvenstvo, naročito jer smo imali i kadrovskih problema. U ovim kvalifikacijama nismo mogli da računamo na kapitena Đokanovića koji je već dugo povrijeđen, pred polazak u Austriju smo ostali i bez Nikolića koji je takođe bitan za ovaj tim. Stanić se povrijedio ovdje pa ni on neće biti u konkurenciji za treće kolo“, kaže Erbez.

Ovaj stručnjak očekuje zahtjevan meč i protiv Danske:

„Danska je kvalitetna selekcija i nije slučajno što su danas pobijedili Francusku. Kompaktni su, brzi i tehnički dobro potkovani. Sutra ćemo odraditi trening regeneracije, a prekosutra taktički kako bismo bili spremni za taj meč. Kako god se završile ove kvalifikacije, momcima se mora odati priznanje. Zaista se trude i daju uvijek svoj maksimum. Moramo spomenuti i selektora Sakiba Malkočevića koji je zaslužan što je to tako. Evo i ja sam sada dio ekipe i čast mi je što ih predvodim na ovom turniru.“

Drugi meč grupe Danska je protiv Francuske riješila u svoju korist rezultatom 2:1.

Nakon dva kola Danska ima 6 bodova, Francuska i BiH po 3, dok je Austrija bez bodova.

U trećem kolu kadetska reprezentacija BiH će se na istom terenu sastati sa Danskom 27. marta u 18:30 sati.

N/FS BIH