Kvalifikacije za SP 2019: Rusija bolja od BiH u Permu

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je od Rusije u četvrtom kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kini 2019. godine, bilo je 70:53.

Za našu reprezentaciju utakmicu će otvoriti Gordić, Buza, Musa, Halilović i Stipanović dok je početna petorka Rusa Karasev, Baburin, Zubkov, Khvostov i Gubanov. U prvih pet minuta reprezentacije su se mijenjale u vodstvu, a mi smo u jednom trenutku imali plus četiri, bilo je 8:4, no Rusi su se uspjeli vratiti i na pauzu se otišlo sa minimalnim vodstvom naše reprezentacije 16:15.

Drugu četvrtinu smo otvorili fantastičnom trojkom Muse sa velike udaljenosti i poveli 19:15 nakon čega su se Rusi vratili i u 19. minuti došli do vodstva 31:26 što im je bila najveća prednost u tom trenutku. Nakon toga je Stipanović prekinuo seriju Rusa, a potom je pogodio i Sulejmanović uz dodatno slobodno bacanje i izjednačili smo na 31:31. Ipak, Rusi su do kraja ponovo napravili mini seriju i na odmor otišli sa prednosti od 36:32.

Loše smo ušli u drugo poluvrijeme, pa su se Rusi veoma brzo uspjeli odvojiti na plus devet, bilo je 43:34 nakon čega je Duško Vujošević tražio minutu odmora. Nakon toga se nismo uspjeli vratiti, uslijedio je potpuni raspad naše reprezentacije, pa se u posljednjih deset minuta ušlo sa vodstvom Rusije 57:38. Treću četvrtinu su Rusi dobili 21:6.

Sa dvije uzastopne trojke i jednom dvojkom Muse vratili smo se na minus 11 u 34. minuti, bilo je 59:48, no do kraja nismo uspjeli opasnije zaprijetiti Rusiji, te smo doživjeli poraz u četvrtom kolu kvalifikacija.

Ruse je do pobjede vodio Fridzon sa 16 poena i osam skokova dok je Zubkov dodao 13 poena uz sedam skokova. Karasev i Khvostvo su postigli po 11 poena, a Kulagin je susret završio sa deset poena. Kod naše reprezentacije jedini dvocifren je bio Džanan Musa sa 26 poena.

Nakon utakmice je održana pres konferencija na kojoj su prisustvovali naš selektor Duško Vujošević i Džanan Musa.

Džanan Musa je bio naš najbolji igrač u ovoj utakmici, a nakon utakmice je rekao da smo igrali dobro u prvom dijelu, ali da smo u nastavku pali i da je to rezultiralo porazom.

– U prvom dijelu smo igrali veoma dobro, zaostajali smo samo četiri poena. U drugom dijelu smo pali i to je rezultiralo porazom. Zadovoljan sam sa timom u prvom dijelu i cijelim stručnom štabu. To je bilo dobro za nas, rekao je Musa.

Nakon njega riječ je dobio i naš selektor Duško Vujošević koji je rekao da su Rusi igrali agresivno, na granici faula sve vrijeme i da smo mi loše reagovali na tu igru u trećoj četvrtini.

– Čestitam Rusiji na pobjedi. Oni su odigrali 40 minuta u stavu, veoma agresivno, na granici faula i preko toga. To je bio kolektivni rad cijelog tima i prosto i mi imamo manji broj igrača u rotaciji tako da je pogotovo u trećoj četvrtini bila loša, dali smo samo šest poena. Jako loše smo odigrali i snašli se na tu njihovu agresivnost tako da mi smo u ovim uslovima, u ovom ritmu takmičenja, putovanja, promjenom vremenske zone, temperature, dali smo svoj maksimum, kazao je Vujošević.

Nakon četiri odigrane utakmice BiH nalazi se na trećem mjestu sa omjerom dvije pobjede i dva poraza.

Nastavak kvalifikacija je 29. juna kada na domaćem terenu igramo sa Francuskom, a posljednji susret u okviru grupe E kvalifikacija za SP 2019. godine odigrati ćemo 2. jula na gostovanju u Belgiji.

Sport1.ba/BHF PRESS