U-19: Pobjeda nad Andorom za potvrdu plasmana u Elitni krug kvalifikacija

Juniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je danas u Ugljeviku Andoru sa 2:1 u susretu trećeg kola grupe 11 kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Na utakmici Andora-BiH prvu situaciju za postizanje pogotka je imao bh. tim u 14’. Jusuf Gazibegović je ubacio sa desne strane, a Nedim Hadžić sa pet metara nije najbolje zahvatio loptu glavom i ona je završila u rukama golmana Ikera.

Benjamin Hadžić se u 26’ oslobodio čuvara i šutirao sa ivice kaznenog prostora, ali lopta je otišla pored gola. Dvije minute poslije je i Edis Smajić pokušao sa distance, ali ni on nije bio precizan.

Andora je u 40’ imala odličnu priliku. Alavedra je izveo slobodan udarac sa preko 25 metara, Elvin Kovač je odbranio njegov udarac, a na odbijenu loptu je natrčao Fernandez koji je izblokiran. Nakon toga bh. reprezentativci su istrčali kontranapad, a Amar Ćatić je iskosa sa desne strane pogodio suprotni ugao protivničkog gola za 0:1. Asistirao mu je Nedim Hadžić.

Drugi period igre je počeo prilikom za bh. reprezentaciju. N. Hadžić je izašao sam na golmana Andore, ali je njegov udarac bio slab i protivnički defanzivci su izbacili loptu u korner.

U 53’ dosuđen je penal za BiH. U kaznenom prostoru Andore oboren je Anel Šabanadžović, a siguran sa 11 metara je kapiten Jasmin Čeliković za 0:2. Svega dvije minute poslije jedanaesterac je dosuđen i za Andorce nakon kojeg pogodak postiže Ricard Ferandez.

Andora je u 79’ ostala sa igračem manje na terenu jer je Grau Samper dobio drugi žuti karton. Vladan Danilović je u 83’ snažno šutirao sa skoro 30 metara, a Iker još jednom brani.

Odličnu priliku u sudijskoj nadoknadi promašio je N. Hadžić, šutirao je sa peterca, ali golman Andore je na visini zadatka i ostalo je 2:1 za Bosnu i Hercegovinu koja se još jednom plasirala u elitni krug kvalifikacija.

Andora-Bosna i Hercegovina 1:2 (0:1)
Stadion: Novi Gradski, Ugljevik.
Sudija: Dennis Higler (Holandija).
Sudije asistnti: Jan de Vries (Holandija), Adam Jeffrey (Sjeverna Irska).
4. sudija: Tim Marshall (Sjeverna Irska).

Golovi: 0:1 Ćatić (41’), 0:2 Čeliković (53’ penal), 1:2 Fernandez (55’ penal).

Žuti kartoni: Torres, Grau Samper, Iker, Pubill (Andora), Čeliković, Velić (BiH).
Crveni karton: Grau Samper 79’ (Andora).

Andora: Iker, Eric De Pablos, Christian Garcia, Miguel Del Castillo (73. Eric Vales), Eric Pelfort, Ricard Fernandez, Roberto Rebelo (81. Josep Balletbo), Albert Grau Samper, Albert Alevedram Aleix Sans Brial, Joan Torres (56. Brian Pubill). Selektor: Jesus Julian Lucendo.

Bosna i Hercegovina: Elvin Kovač, Jusuf Gazibegović, Jasmin Čeliković, Rijad Sadiku (75. Amir Velić), Vladan Danilović, Edis Smajić (63. Nikola Kosanić), Anel Šabanadžović, Nedim Hadžić, Benjamin Hadžić (85. Ševkija Resić), Amar Ćatić, Halid Šabanović. Selektor: Toni Karačić.

U drugom susretu grupe Francuska i Gruzija su remizirali 1:1. Prvo mjesto na tabeli osvojili su Francuzi sa 7 bodova, dok je naš tim drugi sa 6 i te dvije selekcije su ostvarile plasman u elitni kvalifikacioni krug. Gruzija je završila turnir sa dva boda, dok je Andora osvojila 1.

Nakon pobjede protiv Andore od 2:1 i plasmana u elitnu rundu kvalifikacija, selektor Bh. juniora Toni Karačić je izjavio:

„Čestitam momcima na prolasku u elitni krug, jer to nam je bio i cilj. Znali smo da će biti zahtjevna utakmica protiv ekipe koja se brani na svojoj polovici sa deset igrača. Nije bilo lako probiti to, a i teren nam je otežavao stvari. Kontrolirali smo utakmicu u većem dijelu, ali moramo još raditi i ovu selekciju spremati za nove izazove.“

Golman Elvin Kovač je bio zadovoljan nakon pobjede: „Sretan sam jer sam debitovao za „U-19“ reprezentaciju u kvalifikacijama i što smo pobijedili Andoru. Morali smo osvojiti tri boda u ovom meču i drago mi je što smo uspjeli u tome. Čestitam saigračima na odličnoj igri tokom turnira.“

N/FS BIH