Terzić: ”Od plasmana na EURO nas dijeli 60 minuta, dat ćemo sve od sebe”, Šuman: ”Igrat ćemo muški, bez kalkulacija”

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras u Beču protiv Austrije igra utakmicu biti ili ne biti kada je riječ o plasmanu na Evropsko prvenstvo, koje će se 2018. godine održati u Hrvatskoj.

Mirsad Terzić, kapiten bh. tima, nada se da će zajedno sa svojim saigračima odigrati kvalitetnu utakmicu i doći do pobjede, koja bi značila istorijski uspjeh – prvi plasman na Europsko prvenstvo, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema kapitenovim riječima u bh. reprezentaciji vlada dobra atmosfera i optimistično raspoloženje. Svi igrači, kao i stručni štab, svjesni su pred kakvim se duelom nalaze i šta im on može donijeti.

“Mislim da možemo dobiti Austrijance u Beču. To je taj neki naš nivo kvaliteta. Istina, do sada smo loše prolazili protiv njih, ali ih dobro poznajemo. Naša prva utakmica u ovim kvalifikacijama igrala se u trenutku kada smo mi tek počinjali s novim sistemom igre. Tada smo nesretno izgubili jedan razlike. Sada mora biti bolje nego tada, ali i bolje nego u nedavnoj utakmici sa Španijom, ako želimo da pobijedimo. Imamo hendikep jer nam se golman Benjamin Burić povrijedio, ali je Nebojša Grahovac protiv Španaca pokazao da je u dobroj formi. Dat ćemo sve od sebe, jer smo svjesni da nas 60 minuta dijeli od Europskog prvenstva”, kaže iskusni bek Veszprema i jedan od najboljih odbrambenih rukometaša Europe.

Terzić dodaje da ni sam ne zna koja mu je ovo po redu utakmica u kojoj ga samo 60 minuta sa reprezentacijom BiH dijeli od plasmana na veliko takmičenje. Do sada je samo jednom uspio da se plasira na Svjetsko prvenstvo.

“Nadam se da će ova utakmica ići u pravom smjeru i da ćemo otići na EURO. Mislim da ćemo imati i dobru podršku sa tribina, kao uvijek u Beču. Možda bude i bolja nego u Sarajevu protiv Španije, mada ni tada nije bilo loše, da smo mi bolje igrali vjerovatno bi bilo pakleno. Međutim, i da smo dobili Španiju to nam u praksi ne bi ništa značilo, jer ne bi mogli biti najbolja trećeplasirana reprezentacija kvalifikacija. Jedino što bi nam i bod odgovarao u Beču, ali u rukometu je nemoguće ići na remi. Dakle, sve se svodi na ovih 60 minuta s Austrijom. Ovom utakmicom svi završavamo sezonu i uvjeren sam da ćemo izvući i zadnji atom snage da na odmor odemo sretni i zadovoljni i da razmišljamo o Europskom prvenstvu”, zaključio je za Anadolu Agency (AA) iz Beča kapiten bh. tima Terzić.

Selektor Bilal Šuman u izjavi za Fenu naglasio je da njegovi izabranici imaju imperativ pobjede.

– Igramo utakmicu u kojoj pobjednik ide na Europsko prvenstvo. Sama ta pomisao je ogromna motivacija. Imamo cilj da pobijedimo i prvi put izborimo nastup na EP-u. Igrat ćemo bez ikakvog kalkulisanja, želimo da to pokažemo u muškoj borbi na terenu – kazao je Šuman.

Bh. tim će u u odlučujem meču nastupiti bez povrijeđnog golmana Benjamina Burića, jednog od najboljih pojednaca u meču sa Špancima, ali ohrabrenje za selektora predstavlja povratak u ekipu Dejana Malinovića.

Po Šumanovim riječima, Austrija je kvalitetna reprezentacija koja je pokazala snagu i protiv Španije od koje je u gostima izgubila samo s jednim golom razlike.

– Radi se o ekipi koja je već nastupila na europskim prvenstvima, ima iskustvo igranja na velikim takmičenjima, ali nije nivo kao Španija. Mislim da imamo dobre šanse, možemo da se nosimo s njima, odnosno imamo kvalitet da pobijedimo – rekao je Šuman.

Utakmica šestog kola grupe 3 kvalifikacija za EURO 2018 između Austrije i BiH igraće se večeras u dvorani Albert Schultz sa početkom u 20.25 sati, a pravdu će dijeliti Marek Beranowski i Bogdan Lemamowicz, sudije iz Poljske.

Poslije pet odigranih kola Španija je lider grupe sa maksimalnih deset bodova, slijede je BiH i Austrija sa po četiri, dok je Finska posljednja sa dva.

Na EP u Hrvatskoj plasiraće se po dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake od sedam kvalifikacionih grupa, te najbolja trećeplasirana.

Anadolija/FENA