Ženska U20 reprezentacija počela sa pripremama za Europsko prvenstvo u Portugalu

Ženska U20 reprezentacija Bosne i Hercegovine okupila se jučer u hotelu “Hollywood” na Ilidži, čime su zvanično počele pripreme za Europsko prvenstvo koje će se od 8. do 16. jula održati u Portugalu.

Kao što je poznato, naša reprezentacija nalazi se u izuzetno jakoj C grupi, zajedno sa selekcijama Francuske, Slovenije i Mađarske. Primarni cilj biće opstanak u A diviziji, ali će naše djevojke pokušati da ostvare i bolji rezultat.

Kompletan plan priprema poznat je još odranije, a kako ističe selektor naše reprezentacije Mara Lakić-Brčaninović, djevojke će i ove godine imati sve potrebne uslove za kvalitetan rad. I naravno – adekvatne sparing partnere u pripremnom periodu.

– Mi ćemo večeras odraditi jedan laganiji trening i odmah putujemo u Skoplje na seniorski turnir. Biće to dobro iskustvo za ove djevojke, jer većina njih već igra seniorsku košarku i iz tog razloga smo i prihvatili učešće. Odmjerićemo snage sa Japanom, Bugarskom i Makedonijom, a po povratku u BiH, radićemo 20-tak dana u Sarajevu. Potom nas očekuju prijateljski susreti sa Turskom, a u Zagrebu i Beogradu sastaćemo se sa selekcijama Hrvatske, odnosno Srbije. Mislim da je zaista napravljen jedan lijep i kvalitetan program i raspored utakmica, jer imamo dovoljno prostora da iz svakog susreta izvučemo pouke i ispravimo eventualne nedostatke, kako bismo što spremniji dočekali Europsko prvenstvo – rekla je jučer selektorka Lakić-Brčaninović i dodala:

– Najvažnije mi je da sve djevojke budu zdrave i da nemamo problema sa povredama. Moram se zahvaliti i KS BiH koji nam je u ovoj teškoj situaciji obezbjedio kvalitetne pripreme.

Jedna od najboljih mladih bh. košarkašica Melisa Brčaninović istekla je zadovoljstvo zbog početka priprema.

– Većina djevojaka se već poznaje, tako da vjerujem da ćemo dobro sarađivati na terenu i van njega. Naš zadatak jeste da maksimalno iskoristimo ovaj pripremni period kako bismo se što bolje spremile za prava iskušenja koja nas očekuju na Eurobasketu u Portugalu. Mislim da će nam seniorski turnir u Skoplju biti od velike koriste, jer većina djevojaka već igra seniorsku ligu. Rezultat u Makedoniji neće biti u prvom planu, idemo da se borimo i da se dokažemo protiv iskusnijih i starijih od sebe – jasna je Brčaninovićeva.

Mlada bh. reprezentativka Ivona Krakić složila se sa svojom saigračicom i ističe:

– Kao što je rekla Melisa, odlično je što već večeras putujemo na turnir u Skoplju. Odmah ćemo vidjeti kako funkcionišemo na parketu zajedno, kao reprezentacija, protiv ni malo naivnih selekcija. I što je najvažnije, imaćemo i više nego dovoljno vremena da ispravimo sve eventualne nedostatke i unaprijedimo igru do početka Europskog prvenstva. A divizija je uvijek veliki izazov, sve selekcije su jake i želimo što spremnije dočekati Eurobasket.

Nakon odrađenog treninga, naša reprezentacija sinoć je otputovala u Skoplje, a prvi meč odigraće u petak (18 sati) protiv selekcije Japana. Povratak u Sarajevo planiran je za ponedjeljak.

KS BIH/BHF PRESS